Matilde Marín:»Aquesta primera edició de la Fira de l’Oli d’Énguera és un repte que tenia l’Ajuntament»

Entrevistem a: Matilde Marín Palop, Alcaldesa de Enguera

Matilde Marín és l’alcaldessa d’Énguera des de 2019. Preocupada per la situació d’un poble gran però amb l’amenaça del descens poblacional tan pròpia de l’interior valencià, considera que la Fira de l’Oli que aquest cap de setmana inundarà la localitat oferisca una imatge de vitalitat. La cultura de l’olivera és això a Énguera: més que un cultiu, més que una activitat. Una tradició amb solera, un vincle familiar amb la terra. Marín desitja que aquesta fira no siga una meta solament, sinó un punt de partida.

AGUSTÍ GARZÓ

Què suposa aquesta primera Fira de l’Oli d’Énguera?

Aquesta primera edició de la Fira de l’Oli és un repte que tenia plantejat l’Ajuntament d’Énguera, la finalitat del qual no és una altra que donar un impuls econòmic complementari a la nostra població. Com se sap, som un municipi d’interior en el qual el nombre d’habitants està disminuint; tenim ací el problema de la reculada demogràfica i per això l’ajuntament es va plantejar dur a terme diferents accions que suposaren una millora en les economies de les famílies enguerines. Per tant, la implicació de l’ajuntament és total. Nosaltres ho pressupostem i, per fi, després de treball i esforç, ho tenim ací ja tot preparat per a aquest cap de setmana.

Quina cultura de l’olivera existeix a Énguera, què té d’especial?

És cert que a Énguera es dona una situació molt diferent amb el cultiu de l’olivera respecte al que succeeix en altres pobles, per exemple d’Andalusia, i és que és rar el veí d’Énguera que no té les seues oliveres, encara que siga uns pocs arbres. Això fa que la Cooperativa del Campo d’Énguera estiga formada per moltíssims socis, perquè entorn del 95% de les famílies són socis de la cooperativa en tindre oliveres. Això genera un vincle especial, i que totes les famílies sàpien el que és anar a agafar olives i tot el que comporta el seu cultiu, la seua recol·lecció, el seu trasllat a l’almàssera… Hi ha una relació especial diria jo entre els enguerins i aquest cultiu, sí. És una qüestió familiar, de pares a fills…

L’oli d’oliva verge extra està pels núvols…

Respecte al preu actual de l’oli… Què més ens agradaria que aqueix augment del preu que paguen els consumidors realment es vera reflectit en la butxaca dels enguerins que venen aquest producte…

Com pot ajudar la Fira de l’Oli a l’economia local?
Dins dels plans de futur pensats per al nostre poble, considerem que aquesta Fira de l’Oli puga ser l’inici d’alguna cosa. Volem que es quede. Que la Diputació de València puga integrar-la dins de les seues fires i mostres gastronòmiques, que hi haja més edicions i en definitiva que durant aquest cap de setmana, que serà la primera que organitzem, hi haja una repercussió gran dins del municipi quant al comerç local, la restauració… Per a això precisament és el gran nombre d’activitats programades entorn d’aquesta Fira de l’Oli.

Com promocionaria la Fira de l’Oli?

Doncs m’agradaria convidar a tots aquells que estiguen prop d’Énguera o no tan a prop al fet que es desplacen al nostre poble, que coneguen Énguera els qui potser encara no la coneixen. Estem ben connectats amb València, tenim a prop l’autovia. La gent de València capital, amb una miqueta de carretera, a penes uns 45 minuts, pot estar ací i els garantisc que descobriran el que és una tradició, una cultura i en definitiva quasi una manera de viure. Es portaran el que podríem dir una bona fotografia d’Énguera i així que tal vegada decideixen tornar en futures ocasions.

No hay comentarios

Dejar respuesta