Énguera monitorarà en temps real les seues emissions de gasos d’efecte hivernacle

La plataforma digital permetrà conéixer i quantificar que mesures són més eficients per a mitigar i compensar les emissions de CO₂.

Les conseqüències del canvi climàtic les estem vivint en el nostre dia a dia. Episodis més recurrents de sequeres i pluges torrencials, unit a la falta de gestió forestal, fan que els boscos siguen més vulnerables enfront dels grans incendis forestals, que al seu torn emeten una quantitat ingent de CO₂ durant la seua combustió. És a dir, el bosc, passa de ser un fixador de CO₂ a un gran emissor d’este gas.
Énguera, compromesa amb la conservació i gestió del seu patrimoni natural, serà pionera en l’establiment d’un projecte que es desenvoluparà en tres fases. La primera consistirà en el càlcul de la petjada de CO₂ que té el propi Ajuntament en relació a la seua activitat, inscrivint-la en el registre estatal de petjada de carboni i permetent, amb això, obrir la porta a projectes de compensació d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle promoguts per entitats que desitgen compensar la seua petjada de carboni en el mercat voluntari.
La segona fase consistirà en la revisió i adaptació dels compromisos adquirits en el PAUS, document tècnic que guia l’actuació municipal per a canalitzar les inversions en mitigació i adaptació al canvi climàtic, prioritzant les mesures més efectives i realitzant un càlcul del cost/benefici de cada actuació.
La tercera, serà la integració de les dues fases anteriors en una aplicació informàtica interactiva que permeta el seguiment del projecte, i ja que estarà oberta a tota la ciutadania, seguir de manera fàcil i intuïtiva els progressos que realitza el consistori.
Matilde Marín, alcaldessa d’Énguera, ha destacat que el projecte “permetrà visibilitzar la importància del municipi com a estoc de CO2 a causa de la important massa forestal que conserva, encara que ha de rejovenir-se perquè puga ser un major embornal del gas”.
Així mateix, Miguel Juan, regidor de la corporació, també ha volgut assenyalar que “la Llei 6/2022 de canvi climàtic valenciana obri la porta a la compensació de CO₂ entre zones urbanes i rurals, per la qual cosa tindre quantificada amb una metodologia avalada el balanç de CO2 serà molt important per a poder demostrar i exigir una compensació”.
L’alcaldessa ha volgut ressaltar l’important esforç que realitza l’Ajuntament en conservació del seu bosc. “hem recuperat l’extracció sostenible de fusta i biomassa dels nostres boscos, invertit més de 300.000 euros en prevenció d’incendis forestals i no s’ha produït cap desastre ambiental com es vaticinava per alguns sectors. Més aviat al contrari, conservació i gestió sostenible són un ens indissoluble”.
Per a finalitzar, Matilde Marín ha volgut llançar un missatge sobre la importància de la nostra actitud com a societat enfront del canvi climàtic: “la societat urbana ha d’entendre que són els territoris rurals i la seua activitat els que aporten els serveis ambientals al conjunt de la població i han de ser reconeguts i compensats. El canvi climàtic obri noves perspectives per a este reconeixement i valorar en la seua justa mesura l’esforç que es realitza des dels municipis d’interior al benestar general”.
Este projecte ha sigut finançat al noranta per cent per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través de l’IVACE, en el marc del fons de compensació eòlic 2022.

No hay comentarios

Dejar respuesta