El president del COR i del Consell de Participació, Roger Cerdà, va introduir en primer terme les perspectives de futur del Consorci davant la implantació del nou Pla Integral de Residus (PIR) impulsat per la Generalitat Valenciana recordant la sentència respecte a la previsió que des de feia anys hi havia per a la construcció d’una macroplanta a Llanera de Ranes.“Per fi podem adaptar el nostre projecte de gestió a les nostres necessitats, ja que som un Consorci amb un escenari peculiar. Aquest nou projecte haurà de tenir més d’una instal·lació de valorització i eliminació, complint així amb les directrius que ens marquen des d’Europa. Serà un camí administratiu un tant complex, però ja sense el fantasma de la planta de Llanera”, va manifestar el Cerdà.
En aquest nou PIR la gestió dels residus perillosos domiciliaris passa a ser una prioritat, pel que es fomentarà l’ús dels ecoparcs, la recollida selectiva de la fracció orgànica i la revisió de les plantes de tractament de residus, que hauran d’estar repartides pel territori.
“L’objectiu principal dels pròxims mesos serà decidir quin model de gestió de residus volem per a les pròximes generacions, i ho hem de fer de la manera més eficient, sostenible i participativa possible”, va afegir el president del COR.
D’altra banda, el Consorci de Residus està posant en marxa una sèrie de programes pilot de recollida selectiva que ja s’estan practicant a municipis com Aiora, Carrícola, la Font de la Figuera o Bocairent. A més a més, el compostatge també arriba a l’àmbit escolar, ja que les 171 escoles de les 5 comarques de COR participaran en un programa formatiu en economia circular. Aquestes activitats es complementaran amb la instauració de les illes de compostatge, que s’assignaran abans de juny per poder començar el procés de contractació per a la seua construcció.