Xàtiva ret homenatge a Blai Bellver en el segon centenari del seu naixement

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del programa d’actes que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva ha confeccionat per commemorar el II centenari del naixement de l’impressor, escriptor i periodista Blai Bellver. La presentació ha corregut a càrrec del regidor Jordi Estellés i del professor Antoni Martínez Revert. Els actes comencen hui, a les 20 hores, amb la inauguració de l’exposició “Blai Bellver. El paper, la tipografia, la impremta”, que es podrà contemplar a la sala de columnes de la Casa de Cultura, fins el proper 30 de novembre.

Durant la presentació, Estellés ha recordat que “des dels inicis de la legislatura, ens marcàrem com a objectiu un replantejament de la política cultural, amb una atenció especial a la recuperació de personatges com Honorat Juan o el mateix Blai Bellver, buscant que les noves generacions de xativins pogueren aprofundir en el coneixement de la figura dels personatges il·lustres de Xàtiva tot coincidint amb efemèrides significatives”. El regidor ha posat de relleu el treball dut a terme per Antoni Martínez Revert, de qui ha dit que “és el màxim coneixedor de la figura de Blai Bellver”.

blai-bellver-2-diaridigital.esEstellés també ha agraït la participació d’artistes plàstics en l’organització de la commemoració, com ara Miquel Mollà, autor del cartell anunciador i Ricard Juan, autor de la coberta del número 8 de la revista Quaderns de Xàtiva, dedicat monogràficament a la commemoració del segon centenari de l’impressor xativí i coordinat també per Antoni Martínez, amb textos de l’historiador Germán Ramírez, del mateix Martínez i de Josep Sanchis, autor de la “Història de les Falles de Xàtiva”.

Per la seua banda, Antoni Martínez ha senyalat sobre Blai Bellver que “més enllà de ser conegut per ser autor d’una de les primeres publicacions falleres, quedaven en l’obscuritat altres aspectes com la seua vinculació amb els moviment progressistes del segle XIX o la seua importància com a editor, periodista o publicista”. Martínez ha comentat que Bellver “va editar els primers 5 periòdics que es feren a Xàtiva. Fins i tot, el primer periòdic conservador que es va publicar el va imprimir ell al seu taller”. Finalment, Martínez ha comentat que “recuperar a Blai Bellver en tota la seua amplitud és un fet que cal agrair a la política cultural que està duent-se a terme”.

Pel que fa als actes programats, a més de l’exposició, el proper dijous 15 de novembre, a les 20 hores, a la Casa de Cultura, Germán Ramírez Aledón pronunciarà la conferència “La Xàtiva social, cultural i política de Blai Bellver”. Les conferències al saló d’actes del palau Mahiques-Sanç continuaran el dijous 22 de novembre, a les 20h, a càrrec d’Antoni Martínez, qui parlarà de les “Aportacions de Blai Bellver al disseny gràfic i al producte imprés”. En ambdós casos, les conferències estaran precedides per visites guiades a l’exposició (19h), amb grups reduïts de 20 persones com a màxim.

Els actes conclouran dijous 30 de novembre, a les 20 hores a l’espai cultural Sant Domènec, amb programa doble. En primer lloc, es presentarà el llibre “El parlar del tinguem. El parlar de Xàtiva en la seua àrea d’influència”, de Vicent Bataller, guanyador del premi d’assaig Carlos Sarthou de 2017. En finalitzar l’acte, la companyia Bicicleta Teatre representarà el muntatge “Blai Bellver entre nosaltres”, en la que serà l’última actuació del grup de teatre xativí.


En Castellà:

Xàtiva rinde homenaje a Blai Bellver en el segundo centenario de su nacimiento

Esta mañana ha tenido lugar la presentación del programa de actos que el área de Cultura del Ayuntamiento de Xàtiva ha confeccionado para conmemorar el II centenario del nacimiento del impresor, escritor y periodista Blai Bellver. La presentación ha corrido a cargo del concejal Jordi Estellés y del profesor Antoni Martínez Revert. Los actos comienzan mañana, a las 20 horas, con la inauguración de la exposición «Blai Bellver. El papel, la tipografía, la imprenta «, que se podrá contemplar en la sala de columnas de la Casa de Cultura, hasta el próximo 30 de noviembre.

Durante la presentación, Estellés ha recordado que «desde los inicios de la legislatura, nos marcamos como objetivo un replanteamiento de la política cultural, con especial atención a la recuperación de personajes como Honorato Juan o el mismo Blai Bellver, buscando que las nuevas generaciones de setabenses pudieran profundizar en el conocimiento de la figura de los personajes ilustres de Xàtiva coincidiendo con efemérides significativas». El concejal ha puesto de relieve el trabajo llevado a cabo por Antoni Martínez Revert, de quien ha dicho que «es el máximo conocedor de la figura de Blas Bellver».

Estellés también ha agradecido la participación de artistas plásticos en la organización de la conmemoración, como Miquel Mollà, autor del cartel anunciador y Ricard Juan, autor de la cubierta del número 8 de la revista Quaderns de Xàtiva, dedicado monográficamente a la conmemoración del segundo centenario del impresor setabense y coordinado también por Antoni Martínez, con textos del historiador Germán Ramírez, del mismo Martínez y de José Sanchis, autor de la «Historia de las Fallas de Xàtiva».

Por su parte, Antoni Martínez ha señalado sobre Blai Bellver que «más allá de ser conocido por ser autor de una de las primeras publicaciones falleras, quedaban en la oscuridad otros aspectos como su vinculación con los movimiento progresistas del siglo XIX o su importancia como editor, periodista o publicista». Martínez ha comentado que Bellver «editó los primeros 5 periódicos que se hicieron en Xàtiva. Incluso, el primer periódico conservador que se publicó lo imprimió él en su taller». Finalmente, Martínez ha comentado que «recuperar a Blai Bellver en toda su amplitud es un hecho que hay que agradecer a la política cultural que se está llevando a cabo».

En cuanto a los actos programados, además de la exposición, el próximo jueves 15 de noviembre, a las 20 horas, en la Casa de Cultura, Germán Ramírez Aledón pronunciará la conferencia «La Xàtiva social, cultural y política de Blai Bellver». Las conferencias en el salón de actos del palacio Mahiques-Sanç continuarán el jueves 22 de noviembre, a las 20h, a cargo de Antoni Martínez, quien hablará de las «Aportaciones de Blai Bellver al diseño gráfico y al producto impreso». En ambos casos, las conferencias estarán precedidas por visitas guiadas a la exposición (19h), con grupos reducidos de 20 personas como máximo.

Los actos concluirán el jueves 30 de noviembre, a las 20 horas en el espacio cultural Sant Domènec, con programa doble. En primer lugar, se presentará el libro «El parlar del tinguem. El parlar de Xàtiva en la seua àrea d’influència», de Vicent Bataller, ganador del premio de ensayo Carlos Sarthou de 2017. Al finalizar el acto, la compañía Bicicleta Teatre representará el montaje «Blai Bellver entre nosaltres», en la que será la última actuación del grupo de teatro setabense.

No hay comentarios

Dejar respuesta