El centre de salut Ausiàs March de Xàtiva celebra el seu 25é aniversari

• El centre oferix assistència sanitària a una població que supera als 40.000 habitants de les dos zones de salut bàsiques de Xàtiva

• Amb motiu de l’efemèride s’han organitzat activitats lúdiques i de promoció d’hàbits saludables entre la població

El centre de salut Ausiàs March de Xàtiva complix 25 anys oferint assistència sanitària en Atenció Primària i en les unitats de suport de Salut Mental, Odontopediatria Preventiva i Salut Sexual i Reproductiva a una població que supera els 40.000 habitants, atés que coordina dos zones de salut bàsiques i assistix també en el Punt d’Atenció Contiunada (PAC) d’ambdós.

Amb motiu del seu 25é aniversari, el centre de salut ha organitzat un programa d’activitats lúdiques i de promoció d’hàbits saludables, dirigit tant a adults com xiquets i distribuït en dos jornades.

director-centro-salut-diaridigital.esPer al director d’Atenció Primària Ricardo García, és “fonamental posar en valor l’Atenció Primària com el primer contacte del ciutadà amb el sistema sanitari, per la proximitat i accessibilitat a tota la població” afegint a més que “no sols s’assumix l’activitat assistencial, sinó que es desenrotllen multitud d’activitats relacionades amb la prevenció i Promoció de la salut dotant a l’atenció sanitària d’un enfocament multidisciplinari”.

La dotació de professionals del centre la componen sis zeladors, quatre auxiliars d’infermeria, huit auxiliars administratius, dos comares, vint-i-un efectius d’infermeria, una treballadora social, sis facultatius de pediatria i catorze metges de família que durant el passat any, van atendre a un total de 143.385 consultes de què 2.355 van ser en domicili. El servei d’infermeria va atendre un total de 97.978 consultes de què 9.748 van ser domiciliàries i, en l’àrea de pediatria s’han registrat en l’últim any un total de 7.793 consultes ateses.

centro-salut-xativa-diaridigital.es2Així mateix, el centre dóna cobertura d’urgències a través del seu PAC a les seues dos zones bàsiques en què es dividix i que comprén Xàtiva i les seues pedanies, així com les poblacions de Genovés, La la Llosa de Ranes, Llanera de Ranes, Cerdà, Torrella, Barxeta i Novetlè. El PAC de Xàtiva va registrar el passat any 27.211 atencions d’urgència de les quals 2.234 es van realitzar en domicili.

Activitats lúdiques i de Promoció de la salut

Des de la coordinació del centre s’ha organitzat diverses activitats que s’han distribuït en dos jornades, una dirigida a adults i una altra per a xiquetes i xiquets.

centro-salut-xativa-diaridigital.es-1En la primera jornada, demà dijous dia 8, hi haurà un control de massa corporal per a adults entre les 9’30 i les 12’30 hores. Posteriorment, a les 13’30 tindrà lloc l’acte protocol·lari de commemoració del 25 aniversari en què es projectarà un vídeo i al que està prevista assistisca l’equip directiu del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent junt amb el de coordinació del centre. A continuació, s’inaugurarà una exposició de cartells antics sobre la lactància materna i equipament i instrumental sanitari del segle passat.

A la vesprada tindrà lloc una edició especial de la “Ruta Sana” que es realitza en col·laboració amb l’àrea de sanitat de l’Ajuntament de Xàtiva.

El divendres dia 9 les activitats es dirigiran als més xicotets i s’ha previst una visita a l’exposició, un taller de salut bucodental i una activitat lúdica de psicomotricitat i de promoció d’alimentació casrdiosaludable. Per a això s’ha previst la visita al centre de l’alumnat del centre ocupacional d’ASPROMIVISE i del Col·legi d’Educació especial Plà de la Mesquita de Xàtiva.

La celebració del 25 aniversari es clausurarà el dissabte dia 10 amb una activitat cultural per als professionals del centre que consistirà en una visita guiada per Xàtiva i un dinar.


En Castellà:

El centro de salud Ausiàs March de Xàtiva celebra su 25º aniversario

El centro de salud Ausiàs March de Xátiva cumple 25 años ofreciendo asistencia sanitaria en Atención Primaria y en las unidades de apoyo de Salud Mental, Odontopediatria Preventiva y Salud Sexual y Reproductiva a una población que supera los 40.000 habitantes, dado que coordina dos zonas de salud básicas y asiste también en el Punto de Atención Contiunada (PAC) de ambas.

Con motivo de su 25º aniversario, el centro de salud ha organizado un programa de actividades lúdicas y de promoción de hábitos saludables, dirigido tanto a adultos como niños y distribuido en dos jornadas.

Para el director de Atención Primaria Ricardo García, es “fundamental poner en valor la Atención Primaria como el primer contacto del ciudadano con el sistema sanitario, por la cercanía y accesibilidad a toda la población” añadiendo además que “no solo se asume la actividad asistencial, sino que se desarrollan multitud de actividades relacionadas con la prevención y promoción de la salud dotando a la atención sanitaria de un enfoque multidisciplinar”.

La dotación de profesionales del centro la componen seis celadores, cuatro auxiliares de enfermería, ocho auxiliares administrativos, dos matronas, veintiún efectivos de enfermería, una trabajadora social, seis facultativos de pediatría y catorce médicos de familia que durante el pasado año, atendieron a un total de 143.385 consultas de las que 2.355 fueron en domicilio. El servicio de enfermería atendió un total de 97.978 consultas de las que 9.748 fueron domiciliarias y, en el área de pediatría se han registrado en el último año un total de 7.793 consultas atendidas.

Asimismo, el centro da cobertura de urgencias a través de su PAC a sus dos zonas básicas en que se divide y que comprende Xàtiva y sus pedanías, así como las poblaciones de Genovés, La Llosa de Ranes, Llanera de Ranes, Cerdà, Torrella, Barxeta y Novetlè. El PAC de Xàtiva registró el pasado año 27.211 atenciones de urgencia de las cuales 2.234 se realizaron en domicilio.

Actividades lúdicas y de promoción de la salud

Desde la coordinación del centro se ha organizado diversas actividades que se han distribuido en dos jornadas, una dirigida a adultos y otra para niñas y niños.

En la primera jornada, mañana jueves día 8, habrá un control de masa corporal para adultos entre las 9’30 y las 12’30 horas. Posteriormente, a las 13’30 tendrá lugar el acto protocolario de conmemoración del 25 aniversario en el que se proyectará un vídeo y al que está prevista asista el equipo directivo del Departamento de Salud Xàtiva-Ontinyent junto al de coordinación del centro. A continuación, se inaugurará una exposición de carteles antiguos sobre la lactancia materna y equipamiento e instrumental sanitario del siglo pasado.

Por la tarde tendrá lugar una edición especial de la “Ruta Sana” que se realiza en colaboración con el área de sanidad del Ayuntamiento de Xàtiva.

El viernes día 9 las actividades se dirigirán a los más pequeños y se ha previsto una visita a la exposición, un taller de salud bucodental y una actividad lúdica de psicomotricidad y de promoción de alimentación cardiosaludable. Para ello se ha previsto la visita al centro del alumnado del centro ocupacional de ASPROMIVISE y del Colegio de Educación especial Plà de la Mesquita de Xàtiva.

La celebración del 25 aniversario se clausurará el sábado día 10 con una actividad cultural para los profesionales del centro que consistirá en una visita guiada por Xàtiva y una comida.

No hay comentarios

Dejar respuesta

20 − diecisiete =