Xàtiva optarà a 150.000 euros per a un Pla d’Inserció Sociolaboral

Xàtiva optarà a una subvenció de 150.000 euros per a la posada en marxa d’un pla d’inserció social. El projecte contempla reforçar l’equip social base de Benestar Social. La regidora del ram, Xelo Angulo, es va desplaçar a València acompanyada per tècnics municipals per conèixer en detall la regulació d’aquestes subvencions en una reunió celebrada amb Helena Ferrando, directora general d’Inclusió Social de la Generalitat Valenciana. Es tracta d’unes ajudes provinents dels Fons Socials Europeus, regulades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i dirigides a entitats privades i ajuntaments. La finalitat del programa és aconseguir que les corporacions locals i entitats sense ànim de lucre implanten programes que afavorisquen la inclusió activa de persones en risc o en situació d’exclusió social a través d’itineraris integrals d’inserció laboral. Aquesta ajuda de 150.000 euros permetrà la contractació de personal de reforç per als serveis socials de l’Ajuntament, com 3 orientadors sociolaborals i prospectors socials.
La Generalitat gestionarà, per primera vegada, 29,8 milions d’euros del Fons Social Europeu 2014-2020, per a polítiques d’inserció laboral que permetran la posada en marxa de programes d’inclusió social, dels quals es preveu que puguen beneficiar a més de 20.000 persones. L’objectiu d’aquesta política de coordinació i de regular les ajudes és posar en ordre tota l’arquitectura de subvencions que gestiona la Conselleria en aquest àmbit, i al mateix temps, col·laborar amb les entitats i municipis en l’execució dels projectes europeus «perquè no hagen de tornar els fons, tal com succeïa abans amb l’antic govern «, ha aclarit Helena Ferrando. Per la seua banda, la regidora Xelo Angulo considera que «aquesta ajuda és un impuls a l’activitat que desenvolupem en matèria de benestar social des de l’Ajuntament. Sempre hem dit que per a nosaltres el primer són les persones i aquesta injecció econòmica revertirà en un millor servei per als ciutadans més desfavorits «.
Les subvencions formen part dels 177 milions d’euros que ha rebut la Comunitat Valenciana dins del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020, que es destinen a reforçar el gir cap a les polítiques socials impulsat pel nou Executiu valencià, a través de projectes cofinançats al 50 per cent, i dirigits al foment de l’ocupació sostenible i la qualitat i mobilitat laboral; la inclusió social i la lluita contra la pobresa; i la inversió en educació i formació professional. L’Ajuntament de Xàtiva rebria els 150.000 euros nets per al projecte, sense haver de realitzar aportacions addicionals. Si l’execució del programa és correcta, la seua durada pot prolongar-se fins 2023.
Accions del programa
El programa conté unes fases d’itinerari que han de desenvolupar-se i executar-se i que vénen reflectides en l’ordre que regula les subvencions. Així, l’itinerari inclou una fase d’Acollida i Diagnòstic sociolaboral individualitzat que valore l’historial professional i formatiu i que detecte les necessitats, mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per establir el seu nivell i perfil d’ocupabilitat.
També una fase de Disseny i Desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprèn accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció i de suport a l’ocupació.
En la fase d’Acompanyament es potencia l’empoderament de la persona participant perquè s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.
Finalment, la fase d’Alfabetització Digital conté el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.
En els itineraris que finalitzin amb èxit, pot donar-se una segona fase de pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses.

No hay comentarios

Dejar respuesta