Un fàrmac barat i de fàcil accés demostra ser efectiu en pacients greus de Covid-19

La dexametasona, un fàrmac barat i de fàcil accés a tot el món, pot ser un gran aliat per a salvar vides dels pacients greus amb coronavirus. És una de les conclusions d’un estudi que ha elaborat la Universitat d’Oxford i que ha fet públic aquest dimarts.

L’equip investigador creu que el tractament, basat en dosis baixes d’esteroides, suposa un gran avanç en la lluita contra la Covid-19, perquè ha demostrat reduir el risc de mort en un terç dels pacients que estaven connectats a ventiladors. A més, en el cas dels malalts a qui s’administrava oxigen, aquest fàrmac ha demostrat reduir fins a una cinquena part les morts.

«Aquest és l’únic fàrmac fins a hui que ha mostrat que redueix la mortalitat i la redueix de manera significativa. És un gran avanç», va afirmar l’investigador principal de l’estudi, Peter Horby.

Aquesta medicina és una de les que s’estudien en el major assaig clínic del món, que investiga la possibilitat de curar la malaltia amb tractaments ja existents i que s’administren en unes altres malalties.

El baix cost es presenta interessant, sobretot, per als països empobrits

El baix cost de la dexametasona podria ser molt beneficiós, especialment per als països empobrits. El fàrmac ja s’empra per a reduir inflamacions en el cas d’altres condicions mèdiques i ajuda, pel que sembla, a detindre part del mal que s’origina quan el sistema immunològic se sobreactiva mentre intenta lluitar contra el coronavirus.

Segons l’estudi de la universitat britànica, la dexametasona no sembla ajudar a persones amb símptomes lleus, és a dir, els que no necessiten assistència per a respirar.

L’assaig està en funcionament des del març passat i en aquestes proves s’ha inclòs també el producte emprat per a tractar la malària, la hidroxicloroquina. Un altre tractament antiviral, denominat Remdesivir, un tractament antiviral que sembla acurtar el període de recuperació en pacients amb Covid-19, ja està disponible en el servei públic de salut del Regne Unit.

Malgrat aquestos avanços en la investigació, els promotors de l’estudi recorden que 19 de cada 20 pacients que s’infecten de coronavirus milloren sense haver de ser hospitalitzats, recorda l’estudi. En aquest assaig clínic van participar uns 2.000 pacients d’hospitals, als quals es va administrar el fàrmac i la seua evolució es va comparar amb 4.000 malalts als quals no se’ls va administrar.

Controla la inflamació

“Estem davant d’un medicament que pot modificar l’evolució de la malaltia, sobretot en els pacients més greus”. Així de contundent s’ha mostrat Francisco Sanz, pneumòleg coordinador de la Unitat de Covid-19 de l’Hospital General de València.

En una entrevista en À Punt NTC, Sanz ha explicat que la dexametasona controla la resposta inflamatòria i s’haurà de subministrar per via intravenosa a uns pacients determinats. No obstant això, s’han d’analitzar els possibles efectes secundaris que pot tindre, “com que augmente el sucre o que provoque hemorràgies digestives”.

No hay comentarios

Dejar respuesta