Oltra anuncia a Xàtiva el pla integral de salut mental en el que treballa el Govern valencià

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat aquest dimecres que el Govern valencià treballa en la creació d’un pla integral d’atenció de salut mental, inserit en un espai sociosanitari que promoga una atenció basada en l’autonomia del pacient. «Cal equilibrar l’asimetria existent en el dret d’accés entre el sistema sanitari públic i el sistema públic de serveis socials», ha remarcat.

«Seria convenient tindre en compte que moltes persones amb malalties mentals greus pateixen discapacitats que limiten les seues possibilitats de vida independent», ha precisat la consellera, que ha advertit que quan la integració comunitària fracassa per falta de suport familiar, escassa protecció social o carència de suport residencial, «es corre el risc que la persona es trobe sense llar».

Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera durant la visita al Centre Específic Malalt Mentals (CEEM-XÀTIVA), que estava tancat des que va finalitzar la seua construcció en 2007, «a pesar de la falta de recursos destinats a les persones amb malaltia mental i als col·lectius més vulnerables».

La vicepresidenta ha destacat que, quan hi ha «voluntat política», és possible tirar endavant projectes com aquest, i en aquest sentit ha assenyalat que posar en el centre l’atenció de les persones ha permés que en menys d’un any i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva, «el CEEM haja obert les seues portes».

image-2016-06-02

Oltra ha explicat que les qüestions de salut mental tenen incidència, principalment, en l’àmbit de la sanitat. No obstant això, ha precisat que juga un paper molt important les qüestions d’exclusió i, de vegades, la vulneració de drets de les persones que pateixen aquesta situació.

En aquest punt, ha defés que l’espai sociosanitari per a l’atenció dels que pateixen trastorns mentals «no pot ser una mera superposició de respostes separades, sanitàries per un costat i socials per un altre». Així, la consellera ha assenyalat com a «factor clau» la necessitat d’incorporar el caràcter inclusiu de la discapacitat mental, «de manera que es dirigisca a promoure l’autonomia personal i la vida independent i assegure la llibertat de decisió i de configuració de suports».

Es tracta, ha afirmat, que les persones que ingressen en els centres se senten com «a casa», amb recursos que s’assemblen, cada dia més, al que és «una llar», enfront dels formats de macroresidències impulsades fins ara, o aquells que s’assemblen o emulen «centres d’internament».

La vicepresidenta ha lamentat el «castic i abandó de l’antic govern al llarg de 20 anys» en aquesta matèria i ha indicat respecte d’això que, la valenciana, és l’última autonomia en l’atenció a la salut mental. Enfront d’això, l’actual Govern valencià aposta per la creació d’un espai sociosanitari on dur a terme «intervencions integrals amb les persones amb diversitat funcional».

Oltra ha recordat així que, el departament que dirigeix, ha creat 526 noves places per a persones amb diversitat funcional i persones amb malaltia mental crònica, gràcies a l’obertura de 8 nous centres i l’ampliació de places subvencionades en instal·lacions ja en funcionament, «tot això amb un cost per al seu finançament de 4.910.960 euros».
Els treballs de coordinació i implementació del nou model d’atenció a la salut mental es duran a terme en el marc de la Comissió Delegada d’Inclusió i Drets Socials. En aquest òrgan es coordinen les polítiques relatives als eixos 1 i 3 del Pacte del Botànic, que se centraven a rescatar i governar per a les persones. El seu propòsit, ha recordat Mónica Oltra, és «superar els vicis que tenia el govern antic, on les polítiques en el camp social no estaven coordinades».

La consellera ha insistit d’aquesta manera que el pla integral de salut mental «no tracta de fusionar els sistemes sanitaris i de serveis socials, sinó de prestar atencions de manera integral, comunitària i continuada per mitjà d’una estratègia que requereix d’una integració suau i una coordinació forta» entre ambdós espais d’atenció.

CEEM-XÀTIVA

El centre específic de malalts mentals de Xàtiva està en funcionament des del passat 1 de maig, a pesar que estava finalitzat des de 2007, però no s’havia realitzat la inversió necessària per al seu equipament, que s’ha fet des de l’actual Consell, i que ha suposat una aportació de 1,2 milions d’euros.

La posada en marxa d’aquesta infraestructura suposa ampliar en 40 noves places els recursos destinats a persones amb malaltia mental.

No hay comentarios

Dejar respuesta