El reconegut artista plàstic valencià Javier Mariscal ha inaugurat la nova sala de premsa de l’Ajuntament de Xàtiva per presentar el disseny del cartell de la Fira 2016. Per a l’alcalde Roger Cerdà, es tracta de una jornada especial pel doble motiu d’aquesta presentació i per la presència d’un dels millors dissenyadors del panorama artístic actual.
diaridigital.es-cartell-de-fira2Cerdà ha explicat que escollir a Mariscal com a autor del cartell suposa “continuar amb la línia recuperada en 2015 d’ampliar la col·lecció d’art del Museu de Belles Arts amb firmes importants i valencianes, com ara Valdes, Armengol, Boix, Mompó, Heras, Toni Miró, o Genovés”. L’alcalde considera que amb l’aposta per Javier Mariscal “augmentem la nòmina de dissenyadors multidisciplinars, amb firmes de prestigi i també connectem amb la tradició dels anys 30 del segle XX on ja s’encomanava el cartell de Fira a dissenyadors de la talla de Mongrell, Soler, Pons o fins i tot un jove Renau”.
diaridigital.es-cartell-de-fira4El primer edil ha qualificat la col·lecció d’art gràfic del museu com a un referent, fins al punt que “si haguérem hagut de pagar cada original a preu de mercat la despesa haguera estat inassumible”. Sobre la creació de Mariscal per a la Fira 2016, Cerdà ha citat a Josep Renau: “ja deia Renau que “un cartel tiene que ser un grito en cada esquina”. És per això que veiem encertat el motiu escollit, molt popular i que estranyament mai havia estat motiu del cartell de la Fira. La paleta cromàtica ha estat molt ben resolta per tal que destaque entre les milers d’imatges que observem cada dia. Amb un cop de vista s’identifica la ciutat i el que s’anuncia”.
diaridigital.es-cartell-de-fira3Per la seua banda, Javier Mariscal s’ha mostrat “molt content i orgullós d’haver tingut l’ocasió de realitzar aquest cartell per a la ciutat. Xàtiva és una ciutat que sempre et toca la fibra i que té molta identitat”. El dissenyador ha comentat que s’ha sentit molt lliure a l’hora de plasmar la seua obra per a la Fira.
Per a Mariscal la imatge de Felip Vè cap per avall simbolitza una fita identitària: “aquesta rabieta tan simpàtica de girar el quadre, aquesta lluita de David contra Goliat ha esdevingut un símbol de rebel·lia”. L’artista confessa que ha volgut dur a terme una versió molt simple del famós quadre d’Amorós que produïsca una ràpida identificació i que oferisca connotacions culturals.
Cal recordar que la decisió del nou equip de govern de suprimir el concurs de cartells que venia desenvolupant-se des de fa anys va causar certa polèmica així com algunes queixes ja que una part de la ciutadania considera que a Xàtiva hi ha artistes de qualitat que podrien desenvolupar aquesta tasca. No obstant, des de l’equip de govern es manté l’argumentació de que d’aquesta manera “‘s’amplia la col·lecció d’art del Museu de Belles Arts amb firmes importants i valencianes”.
Finalment, des de l’oposició, el PP, va denunciar que la contractació de Mariscal es fera per “mètode directe de l’alcalde” i proposaren “que els 6.000 euros que es van a gastar recaiguen en una beca de formació per al guanyador del concurs”

1 Comentario

  1. … Poco acertado veo yo el cartel que, y esto es una opinión personal, falto de originalidad y gracia, además de tener un mensaje y estética que no van para nada con la fiesta que se anuncia !!!… Son 6000 Euracos de dinero muy facil !!!

Dejar respuesta

tres × cuatro =