L’Institut Valencià de Cultura presenta a Xàtiva la nova edició del festival Música i Lletra

  • El festival Música i Lletra d’enguany compta amb Maria Arnal, Quimi Portet, Vicent Torrent o Neus Ferri, entre altres artistes
  • Tindrà lloc en diferents espais de la ciutat de Xàtiva del 20 de maig al 3 de juny

València (05.05.22). Vicent Torrent, Maria Arnal i Marcel Bagès, Quimi Portet, Òscar Briz, Neus Ferri, Ana Zomeño i Pepa Cases són els noms de la sisena edició del festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2022, que se celebrarà del 20 de maig al 3 de juny, en diversos espais de Xàtiva. El festival Música i Lletra està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura.

El festival es consolida com una cita ineludible de qualitat a preus populars, fent bandera de servei públic i enguany ens proposa un viatge intergalàctic: des d’un dels pares del cant popular valencià -en un dels poquets concerts que farà- a la música d’arrel en plena renovació sonora, passant pel pop rock més clàssic i irreverent. Com sempre, el MiL busca ser aparador de la cançó d’autor perquè les persones que assistisquen als concerts s’emocionen amb els artistes que ja coneixien, però s’atrevisquen també a sentir-ne de nous i a descobrir el fil que els uneix.

En la presentació, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular a l’Institut Valencià de Cultura, ha explicat que “la cançó d’autor s’ha transformat i reconvertit en els últims anys, s’ha enriquit amb una amplíssima gamma de sonoritats i formes expressives i el festival Música i Lletra de Xàtiva n’és un immillorable aparador, on el present i el futur estan ben representats. Des de l’Institut Valencià de Cultura fa uns anys que fem una decidida aposta per aquest festival, la seua ubicació i el seu format, de manera que és un plaer tornar a Xàtiva per a presentar-ne una nova edició”.

Per a Feliu Ventura, el director artístic del festival: “Les cançons no canvien el món, però sí que acompanyen les persones que el transformen cada dia. Per això, la gent ha de tindre accés a escenaris amb programació de qualitat, en la nostra llengua, també, amb dones als escenaris, i a preus accessibles. És el seu dret. I això intentem fer al MiL”

Enguany, el lema del festival és ‘Aspirem a l’alegria’ inspirat en un aforisme de Joan Fuster que pica l’ullet a la celebració del centenari del seu naixement,  reivindicant també la felicitat i la resiliència, idees molt presents en els treballs dels artistes del MiL 2022. L’il·lustrador resident a Xàtiva, Carles UbeEfe ha estat l’encarregat de dissenyar el cartell d’enguany que busca plasmar totes aquestes idees.

L’edició torna a oferir preus populars, amb entrades anticipades a 10 €, i 1 € per als menors de 12 anys acompanyats; i, com ja és marca de la casa, és una plataforma de llançament de nous talents a través del ‘MiL Descobreix: V Certamen de Joves Cantautores/ors’ que repartirà 2.700 € en premis per a autors no editats. L’entrega dels premis la presentarà Pepa Cases que també oferirà un concert. La gala és amb entrada lliure amb invitació.

Música i Lletra

L’any passat, el MiL va batre rècords d’assistència amb un cartell aplaudit per la crítica, amb Maria del Mar Bonet, Ferran Palau, El petit de Ca l’Eril, Núria Graham, Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba. Una represa després de la cancel·lació de l’edició 2020 amb un missatge dedicat a les cures i a la reivindicació de la cultura pública.

Abans, el 2019, el MiL portava a Xàtiva Paco Ibañez, Miquel Gil, Clara Peya i Roger Mas, entre d’altres, i defensava la llibertat d’expressió damunt dels escenaris amb el lema ‘Jo cante a la diferència’, un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, i el cartell obra del muralista Elías Taño.

El 2018, amb el lema ‘Sense les dones no hi ha festivals!’ el MiL presentava més dones que homes damunt de l’escenari, caps de cartell com Joan Miquel Oliver, Alidé Sans, Pau Alabajos o Eva Dènia. En els últims anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra, sempre amb exponents de diversos estils i llengües, sense perdre de vista el servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.

No hay comentarios

Dejar respuesta

cuatro − dos =