L’hospitalització domiciliària triplica la seua activitat durant la pandèmia

L’hospitalització en domicili assumix també l’atenció de més de 1.400 persones en residències i centres sociosanitaris del departament

La unitat d’hospitalització en domicili (UHD) del departament de salut Xàtiva/Ontinyent hi ha triplicat la seua activitat a l’assumir gran part de pacients amb COVID19 i la totalitat de pacients en residències.

El paper d’esta unitat durant la pandèmia ha evidenciat la seua importància a l’hora d’optimitzar els llits disponibles en els dos hospitals del departament. Al mateix temps, l’ingrés domiciliari millora el confort dels pacients i els seus cuidadors.

Esta unitat està formada per un equip multidisciplinari de professionals que manté un contacte continu amb els pacients hospitalitzats en el seu domicili. Tant per telèfon com en visites diàries al domicili, este personal sanitari facilita tractaments, recomanacions i suport tant a les persones malaltes com als que les atenen en el seu entorn familiar.

Durant la pandèmia, la UHD ha assumit a més l’atenció de les 24 residències i centres sociosanitaris del departament, proporcionant-los ajuda i suport als seus equips sanitaris i assistència sanitària a les més de 1.400 persones majors i dependents que tenen allí el seu llar.

Esta unitat, que funciona en el departament des de fa més de 25 anys, centra els seus esforços a proveir atenció hospitalària en domicili amb les mateixes garanties i seguretat que en l’àmbit hospitalari i amb l’avantatge del confort que oferix el domicili personal. Durant la pandèmia, la UHD està assumint un gran nombre de pacients COVID que al ser ateses en les seues pròpies cases afavorix la disponibilitat de llits hospitalaris per als pronòstics més greus.

En este sentit, la UHD ha creat un protocol en coordinació amb el Servei de Medicina Interna i les seues especialitats, amb l’objectiu lloc a conéixer tant l’entorn domiciliari i familiar com les característiques personals i patològiques de cada pacient, i poder fer un seguiment i tractament individualitzat que garantisca la qualitat assistencial i la seguretat en domicili.

El treball d’este equip professional assumint els casos de COVID19, per al seu responsable Manuel Hernández, es caracteritza pel seu alt grau de compromís: “La UHD ha demostrat no sols la seua utilitat, sinó també del que és capaç davant d’una problemàtica tan important com l’emergència sanitària i la possibilitat de donar solucions a l’hospital al mateix temps que als pacients”.

La UHD hi ha triplicat el nombre de pacients que atén diàriament, passant d’una mitjana diària de 30 ingressats a albergar més de 110 pacients en un sol dia. La unitat compta amb un reforç de recursos humans que incorpora un facultatiu, dos metges residents de medicina de família, un resident de cirurgia, una treballadora social i dos infermeres.

Cal afegir que la UHD aten una mitjana anual de més de 12.000 visites en els domicilis de més de 2.200 pacients del departament Xàtiva-Ontinyent i que a més compta des de fa dos anys amb un servei de línia 900 de teléfon que atén les 24 h amb una mitjana anual de 1.500 telefonades.

No hay comentarios

Dejar respuesta

3 × 4 =