L’Hospital d’Ontinyent augmenta la seva activitat quirúrgica durant els últims mesos de pandèmia

∙ Es tracta de l’únic hospital lliure de covid19 de la Comunitat Valenciana

∙ La seua activitat quirúrgica s’incrementa un 53% i la seua llista d’espera baixa un 23% respecte de l’any passat

L’Hospital d’Ontinyent és l’únic hospital general a tota la Comunitat Valenciana lliure de covid durant aquesta pandèmia. Aquesta característica de la seua gestió assistencial ha contribuït a un increment de la seua activitat quirúrgica i la reducció de la seva llista d’espera quirúrgica.

Des de gener a abril d’enguany l’hospital de La Vall d’Albaida ha aconseguit augmentar la seua activitat quirúrgica en un 53% respecte al mateix període de l’any 2020. Aquest increment de l’activitat li ha permès també reduir la seua demora mitjana per a intervencions quirúrgiques en un 23%.

Per a això Ontinyent ha comptat amb equips quirúrgics traslladats des de l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva i s’ha ampliat la plantilla d’infermeria quirúrgica. Així ha arribat a realitzar prop de tres-centes intervencions quirúrgiques no urgents en els últims quatre mesos, la programació d’inici de les quals es va fer per a l’Hospital Lluís Alcanyís.

A excepció dels hospitals per a pacients crònics, l’hospital d’Ontinyent és l’únic hospital general de la Comunitat Valenciana que des del principi de la pandèmia s’ha mantingut com a hospital “lliure de covid19”. Aquesta particularitat així com l’ampliació del seu nombre de llits funcionantes de 36 a 50, li ha permès millorar les seues xifres asistencials i contribuir també, a millorar les del departament Xàtiva-Ontinyent.

A més d’atendre la seua activitat pròpia, en els primers quatre mesos d’enguany l’Hospital d’Ontinyent ha realitzat 286 intervencions quirúrgiques procedents del de Xàtiva. D’elles, 173 pertanyen a l’especialitat d’oftalmologia, 51 a cirurgia, 31 a traumatologia, 30 de ginecologia i 11 d’otorrinolaringologia. Això contribueix al fet que la demora quirúrgica que la covid19 està produint en tots els hospitals es vega menys danyada en aquest departament.

Gestió per separat

En disposar de dos hospitals en aquest departament, la Conselleria de Sanitat va plantejar des de l’inici de la pandèmia, la possibilitat de mantenir a l’Hospital d’Ontinyent lliure de covid. D’una banda perquè en cas de complicar-se la patologia covid, l’UCI del departament està a Xàtiva i això facilita el seu trasllat si els malalts estan en el mateix edifici. D’altra banda aquesta gestió diferenciada possibilita disposar d’un centre hospitalari per a dedicar-lo a pacients “no covid” com es fa en els circuits separats creats en les urgències per a controlar la pandèmia.

Amb això es manté un alt grau de seguretat enfront de contagis i s’intenta mantenir l’activitat quirúrgica denominada “ordinària” o “no urgent”, que a Xàtiva també s’ha vist interrompuda per les necessitats de la pandèmia en l’última ona de contagis.

A això ha contribuït també la major disponibilitat de llits i la posada en marxa dels programes especials de reducció de llistes d’espera quirúrgiques de la Conselleria de Sanitat per a escurçar les demores incrementant l’activitat quirúrgica en aquells hospitals que es fan que aquest ritme d’activitat quirúrgica continuï mantenint-se en la data actual.

No hay comentarios

Dejar respuesta

veinte + nueve =