Arriba la XXIX edició del Betlem Monumental més gran d’Espanya

Almenys el 80% de la infraestructura, totalment accessible, està realitzada amb materials reciclats

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i els regidors de Serveis Públics i Festes Ricardo Martínez i Pedro Aldavero han visitat aquest matí el Betlem monumental de Xàtiva, reconegut com el més gran d’Espanya, que demà obri les seues portes al públic.

betlem-2019-1La infraestructura, que viu la seua XXIX edició, està totalment condicionada per a persones amb mobilitat reduïda, resultant completament accessible, i està elaborada majoritàriament per materials reciclat que suposen el 80% del Betlem, recollits a través de restes recopilades als ecoparcs i als magatzems a més dels donatius que aporta la gent de Xàtiva, el que converteix aquesta efímera obra en un autèntic museu etnològic.

En aquesta edició es compta amb una superfície construïda de més de 1.600 metres quadrats, amb un 200 metres quadrats de recorregut. El Betlem té un llac d’uns 45 metres quadrats, 6.000 bombetes, 15 bombes d’aigua i 3 bombes de fum. A més a més està compost de 9 fonts, 23 figures, més d’una vintena de construccions i animals de corral, nascuts i criats en un centre zoològic i per tant acostumats a rebre visites. Aquests animals disposen de calefacció i estan controlats durant les 24 hores per veterinaris professionals, complint la normativa estipulada per la Generalitat Valenciana. De fet, el passat any 2017 es va produir en aquestes dates el naixement d’un parell de cabres, el que demostra que s’acompleixen les condicions propícies d’habitat i climatologia.

betlem-2019-3«Es tracta del monument més visitat de la nostra ciutat durant les festes nadalenques, i que comporta un seguit d’activitats que es generen per part del teixit social. L’any passat acollirem a més de 105.000 visitants i esperem igualar o superar eixa xifra», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «la voluntat de l’Ajuntament és dinamitzar el comerç, el turisme i l’hostaleria de la nostra ciutat, esperant que siga una excel·lent campanya i que l’esforç que s’ha realitzat done un magnífic resultat».

Per al responsable del departament de Parcs i Jardins de Xàtiva, Pere Pau Ibáñez, «aquest projecte és una responsabilitat, i ens ompli d’orgull que cada any es confie en nosaltres perquè els jardiners que munten aquesta infraestructura es converteixen en artistes durant un mes i mig». Ibáñez ha destacat que una de les principals característiques d’aquesta edició és que es pot veure com està fet el Betlem per dins. Entre les novetats es troben la representació del passat amb un cementeri romà i una menció a la bombolla immobiliària, amb una recreació d’un solar en la que es troba el caganer. A més a més també hi haurà unes cases adossades a la muralla, a mena de vivendes socials, per tal de transmetre la necessitat de seguir pensant en les persones més necessitades.

betlem-2019-2«S’ha d’agrair a la Brigada el muntatge d’aquest Betlem, perquè és un gran esforç a nivell municipal que es compensa amb tot el que aporta a la ciutat. De moment en els propers dies s’omplirà de visites d’escolars», ha explicat el regidor de Serveis Públics Ricardo Martínez, qui ha assegurat que «aquest any anem a aconseguir pràcticament un residu zero perquè els elements peribles seran donats i reposats abans de fer-se malbé, i les plantes i vegetació seran recol·locades en un jardí de la ciutat a la finalització de l’exposició d’aquest Betlem».

El Betlem municipal de Xàtiva va començar a créixer en mesura i contingut en l’any 1999. Amb el pas dels anys s’ha anat perfeccionat la tècnica del muntatge, malgrat que el Betlem no té plans de construcció, el que fa que cada any es done pas a una renovació creativa i a la introducció de nous elements.

L’acte d’inauguració tindrà lloc demà dissabte 14 de desembre, al voltant de les 19 de la vesprada, i romandrà obert fins el proper 6 de gener en horari ininterromput de 10 del matí a 22 de la nit.


Llega la XXIX edición del Belén Monumental más grande de España

betlem-2019-4Al menos el 80% de la infraestructura, totalmente accesible, está realizada con materiales reciclados

El alcalde de Xàtiva Roger Cerdà y los regidores de Servicios Públicos y Fiestas Ricardo Martínez y Pedro Aldavero han visitado esta mañana el Belén monumental de Xàtiva, reconocido como el más grande de España, que mañana abre sus puertas al público.

La infraestructura, que vive su XXIX edición, está totalmente acondicionada para personas con movilidad reducida, resultando completamente accesible, y está elaborada mayoritariamente por materiales reciclado que suponen el 80% del Belén, recogido a través de restos recopilados en los ecoparques y en los almacenes además de los donativos que aporta la gente de Xàtiva, lo que convierte esta efímera obra en un auténtico museo etnológico.

En esta edición se cuenta con una superficie construida de más de 1.600 metros cuadrados, con un 200 metros cuadrados de recorrido. El Belén tiene un lago de unos 45 metros cuadrados, 6.000 bombillas, 15 bombas de agua y 3 bombas de humo. Además está compuesto de 9 fuentes, 23 figuras, más de una veintena de construcciones y animales de corral, nacidos y criados en un centro zoológico y por tanto acostumbrados a recibir visitas. Estos animales disponen de calefacción y están controlados durante las 24 horas por veterinarios profesionales, cumpliendo la normativa estipulada por la Generalitat Valenciana. De hecho, el pasado año 2017 se produjo en estas fechas el nacimiento de un par de cabras, lo que demuestra que se cumplen las condiciones propicias de habitabilidad y climatología.

«Se trata del monumento más visitado de nuestra ciudad durante las fiestas navideñas, y que comporta una serie de actividades que se generan por parte del tejido social. El año pasado acogimos a más de 105.000 visitantes y esperamos igualar o superar esa cifra», ha manifestado el alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, quien ha añadido que «la voluntad del Ayuntamiento es dinamizar el comercio, el turismo y la hostelería de nuestra ciudad, esperando que sea una excelente campaña y que el esfuerzo que se ha realizado dé un magnífico resultado».

Para el responsable del departamento de Parques y Jardines de Xàtiva, Pere Pau Ibáñez, «este proyecto es una responsabilidad, y nos llena de orgullo que cada año se confíe en nosotros porque los jardineros que montan esta infraestructura se convierten en artistas durante un mes y medio». Ibáñez ha destacado que una de las principales características de esta edición es que se puede ver como está hecho el Belén por dentro. Entre las novedades se encuentran la representación del pasado con un cementerio romano y una mención a la burbuja inmobiliaria, con una recreación de un solar en la que se encuentra el caganer. Además también habrá unas casas adosadas a la muralla, a modo de viviendas sociales, para transmitir la necesidad de seguir pensando en las personas más necesitadas.
«Se tiene que agradecer a la Brigada el montaje de este Belén, porque es un gran esfuerzo a nivel municipal que se compensa con todo el que aporta a la ciudad. De momento en los próximos días se llenará de visitas de escolares», ha explicado el concejal de Servicios Públicos Ricardo Martínez, quien ha asegurado que «este año vamos a conseguir prácticamente un residuo cero porque los elementos perecederos serán dados y repuestos antes de echarse a perder, y las plantas y vegetación serán recolocadas en un jardín de la ciudad a la finalización de la exposición de este Belén».

El Belén municipal de Xàtiva empezó a crecer en tamaño y contenido en el año 1999. Con el paso de los años se ha ido perfeccionado la técnica del montaje, a pesar de que el Belén no tiene planes de construcción, lo que hace que cada año se dé a una renovación creativa y a la introducción de nuevos elementos.


El acto de inauguración tendrá lugar mañana sábado 14 de diciembre, alrededor de las 19 de la tarde, y permanecerá abierto hasta el próximo 6 de enero en horario ininterrumpido de 10 de la mañana a 22 de la noche.

No hay comentarios

Dejar respuesta