L’artista xativí Ernesto García Lledó és l’autor del cartell
L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, acompanyat pels tinents d’alcalde Miquel Lorente i Cristina Súñer, van presentar ahir a la vesprada el cartell anunciador de la Fira d’Agost 2015. L’original és obra de l’artista xativí Ernesto García Lledó. Aquest reputat pintor és llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València i professor de Dibuix en el IES Josep de Ribera.
Aquesta edició s’ha decidit l’elecció directa d’un artista de prestigi en lloc del concurs de cartells dels darrers anys. La raó és doble, segons explica l’alcalde Cerdà: “hem optat per recuperar la modalitat d’elecció directa de l’autor del cartell perquè creguem que d’aquesta manera contribuïm a ampliar els fons artístics de la ciutat. El cartell de Fira ha de tenir un valor artístic intrínsec i, al mateix temps, ha de ser una oportunitat per enriquir el patrimoni pictòric de la ciutat. Recentment, hem pogut veure una magnífica exposició al Museu de Belles Arts on trobem cartells firmats per autors de reconeguda trajectòria que conformen l’avantguarda del panorama artístic valencià de les darreres dècades. D’altra banda, l’escàs període de temps que hem tingut per organitzar la Fira desaconsellava organitzar el concurs”.
És la primera vegada que García Lledo rep l’encàrrec de realitzar el cartell de la Fira d’Agost. Sobre l’obra original, dissenyada en exclusiva per a l’ocasió, García Lledó ha volgut “potenciar i reforçar visualment els forts arrels històrics que marquen l’origen identitari de la nostra festa. M’he marcat com a premissa fugir dels saturats elements tòpics formals als quals ens havien acostumat”, comenta l’artista.
Jaume I com a element central
L’estructura formal del cartell se centra en una composició on es combina la diagonal ascendent i la circularitat oberta en una espiral dinàmica. El cap del rei Jaume I ressalta com a element central, complint la funció d’atraure l’atenció visual inicial sobre la resta de la imatge. Tota la composició pivota a partir d’ell.
El fons queda dominat per una càlida càrrega cromàtica, rica en matisos de diferents tons que desencadenen en una vibrant explosió de colors. Hi ha zones on l’artista juga amb el contrast i amb una altra gama cromàtica càlida també, però de tons més clars. Junt amb les figures que apareixen en els primers plans, predominen els ocres, terres, daurats i taronges, disposats amb profusió de matisos i varietats tonals.
Les grafies dels textos manuscrits intervenen com a contrapunt i atenuen la força del cromatisme general. A la franja inferior s’ha disposat la major part de la retolació amb un tipus de lletra fresca , solta i molt actual, a manera de mural carregat de gest i d’intenció. Cal indicar també que la tipografia utilitzada per escriure el terme “Xàtiva” és pròpia de l’època que evoca l’artista, però amb un tractament formal diferenciador i propi. Aquestes lletres estan grapades sobre la superfície del quadre. L’espai interior de les lletres s’ha cobert amb fragments del famós apunt de dibuix sobre la ciutat fet per Van den Wingaerde.
García Lledó ha fet servir una tècnica mixta per a l’elaboració del cartell. L’artista conjuga l’estampació amb el collage i el traç gestual directe del pinzell, així com l’ús de raspadures, estergit, dripping i grattag. Aquesta barreja confereix una rica gama de textures al cartell original.
Autor de reconeguda trajectòria
García Lledó va nàixer a Xàtiva l’any 1965. Artista plàstic sobradament conegut a les nostres terres, es va especialitzar en dibuix durant els seus estudis de Belles Arts. Més tard, va ser becat per la Conselleria de Cultura per cursar estudis d’electrografia, Copy-Art i també art efímer. Ha estat autor de cartells per a esdeveniments com ara les Trobades d’Escoles en Valencià o la festivitat del Corpus de Xàtiva.
Ha exposat la seua obra en museus, centres culturals i galeries d’art a Madrid, Barcelona, València, Alacant, Màlaga, Saragossa, París, Boston, Gant, Frankfurt i altres ciutats de països com ara Estats Units o Itàlia. Té obra adquirida per a la Biblioteca Nacional i per s diversos museus, ajuntaments i col·leccions privades.
La creació pictòrica de García Lledó naix d’una sòlida formació acadèmica clàssica i es caracteritza per un marcat vitalisme. És a partir de l’anàlisi i estudi de les arrels culturals grecollatines quan en la seua obra es produeix una evolució en els plantejaments plàstics, tendint cap a un expressionisme figuratiu molt matèric i gestual que posteriorment va evolucionant cap a un informalisme líric. El pas del temps, l’erosió i el desgast són entre d’altres una constant manifesta de la diversitat temàtica abordada en les obres d’aquest artista valencià.