La Diputació posa a Xàtiva com a exemple d’èxit en la gestió del cicle hidràulic

Xàtiva estudia la construcció d’un nou dipòsit d’aigua potable

Xàtiva,29 defebrerde 2024.- L’Ajuntament de Xàtiva estudia la possibilitat de dotar a la ciutat d’un quart dipòsit d’aigua potable per a garantir les necessitats d’abastiment de la ciutat a llarg termini. Es tracta d’una de les conclusions preliminars de l’estudi de situació de la xarxa d’aigua potable que està duent a terme l’Ajuntament de cara a la redacció d’un pla director. La informació l’ha avançat aquest matí l’alcalde Roger Cerdà, en el transcurs de la jornada «El cicle integral de l’aigua en les comarques valencianes», organitzada per la Diputació de València, on Xàtiva figurava com un dels municipis posats d’exemple com a cas d’èxit en la gestió del cicle hidràulic.

Cerdà, en les conclusions de la seua intervenció, ha afirmat que «l’aigua del naixement de Bellús és un tresor que ens dóna una posició estratègica de cara a futur que cal aprofitar i potenciar al màxim». L’alcalde ha incidit en que «la gestió directa i pública de l’aigua és un tret característic de la ciutat que no anem a canviar». Això no obstant, Cerdà admet «la necessària renovació de xarxa, les reparacions del canal i les inversions per cuidar el nostre tresor» i per a tal finalitat ha manifestat que aquestes intervencions «no les podem fer sols, per això, necessitem l’acompanyament que ens permeta portar a terme les millores que requerim». Recentment, l’alcalde Roger Cerdà va mantenir una reunió amb el diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Francisco Comes, on es va abordar la necessitat de construcció del nou dipòsit.

L’Ajuntament de Xàtiva va posar en marxa l’estudi de situació de la xarxa d’alta del Canal de Bellús amb una sèrie d’objectius com ara conèixer amb exactitud l’estat en què es troba la xarxa, establir criteris tècnics i prioritats per aconseguir eficàcia en el control i vigilància per garantir la qualitat de les aigües, el subministrament i evitar pèrdues, millorar la qualitat i la rendibilitat econòmica, hidràulica i medi ambiental. També es pretén obtenir dades per a planificar mesures que garantisquen les necessitats actuals i futures d’abastiment d’aigua de la ciutat, planificar les infraestructures necessàries de captació, potabilització, regulació, transport, així com els subministraments en alta necessaris, al mateix temps que garantir el compliment de la normativa sanitària vigent a la totalitat del sistema.

La construcció del quart dipòsit vindria a completar l’actual parc d’infraestructures d’emmagatzematge de la ciutat, compost per tres dipòsits actualment; el de Sant Josep, el del Bellveret i el de la Bola. Tant el de Sant Josep com el del Bellveret s’omplin amb l’aigua que prové del naixement de Bellús i suposen el 90% de l’abastiment de la ciutat, aproximadament. Aquest sistema és de gestió directa municipal. La resta de l’aigua d’aprovisionament urbà va a compte del dipòsit de la Bola, amb uns percentatges de subministrament d’entre el 10 i el 15% del consum total. Aquest dipòsit, el de més recent construcció, s’ompli amb aigua provinent del pou de la Plana, a l’Alcúdia de Crespins, i la seua explotació la duu a terme EGEVASA, empresa pública de la Diputació de València.

La ciutat de Xàtiva té un dret històric d’aigua respecte del naixement de Bellús, que nodreix a la ciutat d’aigua mineral d’alta qualitat, en gran quantitat i gratuïta. El fet de mantenir la gestió directa del recurs hídric és una qüestió estratègica, més si es tenen en consideració els greus problemes de falta de qualitat d’aigua en el sur de la Província de València com a conseqüència de l’ús de determinades substàncies en l’explotació agrícola dels camps de conreu i dels efectes del canvi climàtic.

No hay comentarios

Dejar respuesta