FirAll reproduirà un hort d’alls tendres a l’Albereda Jaume I de Xàtiva

Aquest matí s’han presentat les activitats escolars emmarcades en FirAll 2019. La principal novetat és que l’Ajuntament instal·larà una reproducció d’un camp d’alls tendres a l’Albereda per a concentrar les visites dels escolars de Xàtiva, que d’eixa manera evitaran el trasllat a les zones agrícoles de la ciutat. Els escolars gaudiran d’un explicació per part de Pep Gimeno Botifarra i del gastrònom Jesús Minguet. A l’acte de presentació han assistit la regidora d’Educació, Amor Amorós; el regidor de Memòria, Alfred Boluda; la regidora d’Igualtat, Francesca Chapí i el primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente.

amor-amoros-diaridigital.esAmorós ha explicat que les visites dels escolars al camp d’alls tendres de l’Albereda tindran lloc entre els dies 5 a 7 de març. Segons la regidora, més de 650 xiquetes i xiquets passaran per aquesta instal·lació, procedents dels centres escolars xativins Jacinto Castañeda, Gozalbes Vera, Martínez Bellver, Pla de la Mesquita, Taquígraf Martí, Claret i Attilio Bruschetti i de l’IES Cid Campeador, de València.

A més a més, junt al camp d’alls tendres, hi haurà una exposició etnològica d’eines tradicionals emprades en el conreu de l’hortalissa i una carpa on 50 alumnes del cicle formatiu professional de cuina realitzaran demostracions culinàries de receptes on s’utilitza l’all tendre i que podran degustar els escolars que participen en l’activitat. Aquestos alumnes de FP cursen estudis als instituts Batoi (Alcoi), Vermellar (l’Olleria) i Gambrinus (València).

Amor Amorós ha destacat “el compromís de FirAll amb el projecte de Ciutat Educadora”. Segons la regidora, “totes les actuacions de l’Ajuntament haurien de tenir cura dels valors que traslladem a les xiquetes i xiquets”.

alfret-boluda-diaridigital.esL’acte s’ha aprofitat per presentar un fullet editat per la Regidoria de Memòria on s’arrepleguen dades al voltant del conreu, les tradicions, les ferramentes, les malalties, els refranys i el vocabulari relacionats amb el món de l’all tendre, tal com ha informat el regidor de Memòria, Alfred Boluda. L’edil, qui ha situat la iniciativa en el marc d’actuació de les àrees de Política Lingüística i Memòria, ha avançat que “és una primera passa, ja que l’any que ve farem una publicació més extensa sobre les tradicions relacionades amb l’all tendre”. El quadríptic compta amb textos de Pep Gimeno Botifarra i fotografies d’Alfredo Pardo.

xesca-chapi-diaridigital.esPer la seua banda, la regidora d’Igualtat, Francesca Chapí ha recordat de nou que la protagonista del cartell d’enguany és una dona, fet que la regidora relaciona amb la celebració dels actes al voltant del 8 de març i la vaga feminista i que, segons Chapí, “ajuda a visibilitzar a les dones i trenca estereotips”.

Finalment, la intervenció del primer tinent d’alcalde ha tancat aquesta compareixença coral.

miquel-lorente-diaridigital.esMiquel Lorente ha repassat els actes de la programació de FirAll 2019, destacant que “és molt important vincular FirAll amb una de les propostes més importants de la legislatura, com ha estat la Ciutat Educadora”. Lorente ha sumat a la celebració de l’esdeveniment tot un seguit de valors com ara l’educació, la recuperació de la paraula i la igualtat de gènere. El regidor ha recordat que a partir del 5 fins al 9 de març, els restaurants de la ciutat oferiran un menú especial de plats cuinats amb all tendre de Xàtiva. També ha explicat que “el dia 8 pararem tota la jornada per la vaga feminista, fins a la caiguda del dia en què reprendrem les activitats amb un concert de jazz al Mercat”.

Programa d’actes de FirAll 2019

Des de dimarts 5 de març fins dissabte 9 de març

Inici de les propostes dels menú FirAll en els restaurants de la ciutat.

Visites escolars a l’hort urbà i tallers gastronòmics en l’Albereda
Jaume I.

Dijous 7 de març

Casa de Cultura a partir de les 19 :00h

Reconeixement als allers més majors

Xerrada sobre les certificats de qualitat en els productes agrícoles

Divendres 8 de març

19:30h en l’escenari de la Plaça del Mercat
Jazz en directe

Carpa Plaça del Mercat

Ví, jazz i all

Pau Ortolà group

ACDX

Dissabte 9 de març

FirAll2019

9:00h albereda Jaume I
Apertura del Mercat de productes de la terra.

10:00h Font del Lleó
Visita guiada a un hort de conreu tradicional d’all tendre

10:30h Jardí José Espejo
Esmorzar popular (Associació productors all tendre de Xàtiva)

12:00h albereda Jaume I
Concurs de truïtes d’all tendre a càrrec de ADEXA

12:30h albereda Jaume I
Concert de Dani Miquel en l’escenari de l’albereda Jaume I

13:30h albereda Jaume I
Demostració culinària amb all tendre de la mà de #lacuevadebigfood

17:00h albereda Jaume I
Actuació de la Muixeranga de Xàtiva “La Socarrà”

17:00h albereda Jaume I
Concert del grup Orígens

18:00h albereda Jaume I
Concurs de lligar alls en l’albereda

19:00h albereda Jaume I
Cata de vins en la carpa de l’albereda

A partir de les 21:00h sopars a presència d’all tendre en els
restaurants adherits a FirAll 2019.

No hay comentarios

Dejar respuesta

dos × cuatro =