FirAll 2017 oferirà aquest any una àmplia programació d’activitats

La segona edició estrena un concurs gastronòmic amb Vicent Patiño i Jordi Garrido entre els jurats

El primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Xàtiva, Miquel Lorente, ha presentat hui en roda de premsa el que serà el cartell i la programació d’actes de la segona edició de FirAll, Fira de l’All Tendre de Xàtiva. Aquest certamen de promoció del principal producte hortofrutícola de l’horta de Xàtiva tindrà lloc entre el 16 i el 19 de febrer. El regidor ha estat acompanyat per president, de l’Associació de Productors d’Alls Tendres de Xàtiva, Vicent Perucho.

firall-2-diaridigital.esLorente ha explicat que “enguany consolidem FirAll com a cita anual i donem un salt qualitatiu. FirAll és un element transversal que toca diversos sectors econòmics de la ciutat, com ara l’agricultura, els restaurants, l’artesania o el sector dels hotels”. Pel que fa al cartell anunciador, el regidor ha comentat que “el que volem és destacar el patrimoni humà de la ciutat, per això enguany hem triat a aquesta dona vinculada al Forn Nou del carrer Maluenda”.

Lorente ha assenyalat cinc grans àrees expositives dins de FirAll 2017. Una primera, la dels productors d’alls tendres i altres productes de la terra, que disposaran de 45 estands a l’Albereda Jaume I divendres 18 de febrer.

firall-4-diaridigital.esL’altra de les novetats destacades d’enguany és el primer certamen gastronòmic de FirAll, en què 7 restaurants de la ciutat participaran en un concurs amb el requisit que l’all tendre figure entre els ingredients de les especialitats presentades. El concurs comptarà amb un jurat de prestigi format per grans cuiners com ara Vicent Patiño, Jordi Garrido o Manuel Alonso. Els establiments concursants són Montsant, Casa la Abuela, Pebre Negre, Hotel Murta, Barroc 1.0, Carras&Co i Iaio Bar.

També hi haurà espai per als vins de Terres dels Alforins. Divendres 17, des de les 19’30 fins a les 22 h, la plaça del Mercat acollirà la mostra TastaVí, i des de les 19’30h hi haurà un curs de tast al Mercat Municipal, dut a terme per la Universitat Politècnica de València. De 20 a 21 h hi haurà un concert de jazz a la mateixa plaça del Mercat.

firall-3-diaridigital.esFirAll comptarà amb una programació cultural paral·lela, on s’inclourà animació musical de carrer, un concert de música infantil a càrrec de Dani Miquel, concerts de música valenciana, jazz, tallers de cuina amb alls tendres i l’actuació de l’humorista Eugeni Alemany. Però abans de que comence la fira pròpiament dita, hi haurà una sèrie d’activitat prèvies. Els dies 14, 15 i 16 de febrer estan previstes visites d’escolars guiades per Pep Gimeno Botifarra a alguns horts d’alls per tal de conèixer les peculiaritats d’aquest conreu tradicional. Entitats educatives, la Muixaranga de Xàtiva, l’Escola de Dances o l’Associació de Boixaderes s’han implicat en la programació d’actes.

El dimecres 15, des de les 11 fins a les 13’30h un jurat del concurs gastronòmic organitzat valorarà els plats presentats al concurs gastronòmic. Per la vesprada del 15, a les 19h, a la Casa de Cultura, tindrà lloc el pregó de FirAll, a càrrec del prestigiós cuiner xativí Jordi Garrido. L’acte s’aprofitarà per reconèixer a Palací com a aller major. Acte seguit es lliuraran els premis del concurs gastronòmic.

La cinquena àrea que abasta FirAll 2017 té a veure amb l’esport. Diumenge 19 de febrer, amb l’organització del Club d’Atletisme Ajos Xàtiva, se celebrarà la mitja marató FirAll. A hores d’ara, la prova compta amb al voltant de 1.000 inscripcions. L’organització de FirAll ha oferit un pack turístic a unes 30.000 persones vinculades a l’esport per tal que puguen allotjar-se a Xàtiva durant el cap de setmana de FirAll per un preu de 125 euros.

Descens de producció
El president de l’Associació de Productors d’Alls Tendres ha donat dades sobre la campanya de l’all tendre durant l’exercici 2016-2017. Segons Vicent Perucho, “durant aquesta campanya hem tingut dificultats amb la varietat camallarga i s’ha paralitzat el projecte Aigua Clara, per a la millora de la neteja de l’all. Estem unificant criteris en quant a la traçabilitat”. Perucho ha informat que les condicions meteorològiques de l’any han suposat una caiguda de la producció de l’ordre del 30 al 40%, segons estimacions del president dels productors. Perucho confia que FirAll siga un impuls per al sector.


 En Castellà:

El primer teniente de alcalde y concejal de Promoción Económica del Ayuntamiento de Xàtiva, Miquel Lorente, ha presentado hoy en rueda de prensa el que será el cartel y la programación de actos de la segunda edición de FirAll, Feria del Ajo Tierno de Xàtiva. Este certamen de promoción del principal producto hortofrutícola de la huerta de Xàtiva tendrá lugar entre el 16 y el 19 de febrero. El concejal ha estado acompañado por el presidente de la Asociación de Productores de Ajos Tiernos de Xàtiva, Vicente Perucho.

Lorente ha explicado que «este año consolidamos FirAll como cita anual y damos un salto cualitativo. FirAll es un elemento transversal que toca diversos sectores económicos de la ciudad, tales como la agricultura, los restaurantes, la artesanía o el sector de los hoteles «. En cuanto al cartel anunciador, el concejal ha comentado que «lo que queremos es destacar el patrimonio humano de la ciudad, por eso este año hemos elegido a esta mujer vinculada al Forn Nou de la calle Maluenda».

Lorente ha señalado cinco grandes áreas expositivas dentro FirAll 2017. Una primera, la de los productores de ajos tiernos y otros productos de la tierra, que dispondrán de 45 stands en la Alameda Jaume I el viernes 18 de febrero.

La otra de las novedades destacadas de este año es el primer certamen gastronómico de FirAll, en el que 7 restaurantes de la ciudad participarán en un concurso con el requisito de que el ajo tierno figure entre los ingredientes de las especialidades presentadas. El concurso contará con un jurado de prestigio formado por grandes cocineros como Vicente Patiño, Jordi Garrido o Manuel Alonso. Los establecimientos concursantes son Montsant, Casa la Abuela, Pebre Negre, Hotel Murta, Barroc 1.0, Carras&Co y Iaio Bar.

También habrá espacio para los vinos de Terrs dels Alforins. El viernes 17, desde las 19’30 hasta las 22 h, la plaza del Mercat acogerá la muestra TastaVí, y desde las 19’30h habrá un curso de cata en el Mercado Municipal, llevado a cabo por la Universidad Politécnica de Valencia . De 20 a 21 h habrá un concierto de jazz en la misma plaza del Mercat.

FirAll contará con una programación cultural paralela, donde se incluirá animación musical de calle, un concierto de música infantil a cargo de Dani Miquel, conciertos de música valenciana, jazz, talleres de cocina con ajos tiernos y la actuación del humorista Eugeni Alemany. Pero antes de que comience la feria propiamente dicha, habrá una serie de actividad previas. Los días 14, 15 y 16 de febrero están previstas visitas de escolares guiadas por Pep Gimeno Botifarra a algunos huertos de ajos para conocer las peculiaridades de este cultivo tradicional. Entidades educativas, la Muixaranga de Xàtiva, la Escola de Dances o la Asociación de Bolilleras se han implicado en la programación de actos.

El miércoles 15, desde las 11 hasta las 13’30h un jurado del concurso gastronómico organizado valorará los platos presentados al concurso gastronómico. Por la tarde del 15, a las 19h, en la Casa de Cultura, tendrá lugar el pregón de FirAll, a cargo del prestigioso cocinero setabense Jordi Garrido. El acto se aprovechará para reconocer a Palací como ajero mayor. Acto seguido se entregarán los premios del concurso gastronómico.

La quinta área que abarca FirAll 2017 tiene que ver con el deporte. El domingo 19 de febrero, con la organización del Club de Atletismo Ajos Xàtiva, se celebrará la media maratón FirAll. A estas alturas, la prueba cuenta con alrededor de 1.000 inscripciones. La organización de FirAll ofreció un pack turístico a unas 30.000 personas vinculadas al deporte para que puedan alojarse en Xàtiva durante el fin de semana de FirAll por un precio de 125 euros.

Descenso de producción
El presidente de la Asociación de Productores de Ajos Tiernos ha dado datos sobre la campaña del ajo tierno durante el ejercicio 2016-2017. Según Vicente Perucho, «durante esta campaña hemos tenido dificultades con la variedad camallarga y se ha paralizado el proyecto Agua Clara, para la mejora de la limpieza del ajo. Estamos unificando criterios en cuanto a la trazabilidad «. Perucho ha informado de que las condiciones meteorológicas del año han supuesto una caída de la producción del orden del 30 al 40%, según estimaciones del presidente de los productores. Perucho confía en que FirAll sea un impulso para el sector.

No hay comentarios

Dejar respuesta

dos × dos =