El Museu de la Pilota de el Genovés inaugurarà una mostra sobre el frontó valencià i el basc

El proper divendres, 16 de novembre, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “22-41. Martínez de Irujo-Genovés II. Frontó basc vs frontó valencià”.

La finalitat és mostrar dues maneres de jugar a una mateixa modalitat, mitjançant el material o les instal·lacions que s’utilitzen per a fer-ho. Una espècie de comparativa, on el visitant podrà veure la pilota que s’utilitza ací, de 50gr., o la d’allí, de 105gr., però, que està feta amb els mateixos materials.

També podrà veure com són els frontons, les mesures o característiques principals, així com la manera d’arreglar-se les mans uns i altres, veient què també s’utilitzen els mateixos materials.

pilota-genoves-5Però, si hi ha una diferència gran, eixa és el professionalisme. El frontó basc està practicat a nivell professional, amb bons sous, empreses que fitxen jugadors, frontons de gran capacitat i, fins i tot, publicitat i televisió, dos dels motors que mouen qualsevol esport modern. Al País Valencià està practicat a nivell aficcionat, amb els seus campionats federatius, però, no és una modalitat professional. Encarà què, si que és cert, que els jugadors professionals, sobretot de l’escala i corda, juguen a frontó i, a més, ho poden fer dignament davant jugadors bascos o navarresos.

Mentre ací no tenim quasi frontons coberts, ni molt menys, de gran capacitat, només el del Puig es podria definir com un frontó modern, al País Basc i Nafarroa tenen molts frontons coberts i que sobrepassen les mil localitats assegudes. Cas especial son el Bizkaia de Bilbo o l’Arena d’Iruña, amb més de tres mil espectadors.

Per què aquest títol?

pilota-genoves-322 és la puntuació a la que s’ha d’arribar en frontó basc i 41 a la que s’ha d’arribar en frontó valencià. Martínez de Irujo i Genovés II seran els protagonistes de l’exposició. Amb els des jugadors ens uneix una bona amistat que ha transcendit amb la participació en aquesta mostra. A més a més, tots dos son nascuts l’any 1981, tots dos exploten esportivament el 2004, encara què amb trajectòries diferents i, entre ells, també hi ha una bona relació i una certa admiració mútua. I frontó basc vs frontó valencià, seria per la comparativa de les dues maneres d’entendre el frontó a mà.

Com pretenem mostrar-ho?

Amb material i imatges de qualitat, tant fotografies com imatges de televisió. Pilotes, proteccions, vestimenta, faixes o gerrikos; però també fotos i projecció d’imatges, partides jugades pels jugadors protagonistes o muntatges que s’han realitzat expresament per a l’exposició.

Així, doncs, en l’escala d’accés al museu, hi haurà una sèrie de fotografies de jugadors d’ambúes maneres de jugar, així com altres de detalls, com frontons, mans, pilotes o atifells que s’utilitzen en un frontó.

pilota-genoves-1Només accedir al museu, en la sala principal, estarà el gros de la mostra. Per una banda, s’ha habilitat una zona de projecció, on hi haurà imatges projectades a paret, així com una xicoteta zona de descans. Per altra banda, una estructura de fusta, situada al centre de la sala, mostrarà quatre cares, dedicades una a cada jugador i les altres dos a cadascuna de les modalitats. En la part dels jugadors podran veure’s l’equipació que ells utilitzen, les proteccions, algun trofeu important, així com una pantalla de 32” amb partides jugades per ells mateixos. En la part de les modalitats es podran veure atifells, com la cistella de les pilotes o les pròpies pilotes, el marcador o la xapa que s’utilitza al començament de cada partida per fer la tria de la treta.

També en aquesta sala es podran veure vitrines amb distints materials i publicacions sobre frontó basc i frontó valencià. Un altre apartat mostrarà peces més específiques, com trofeus emblemàtics, així com un mural de sis metres, on es podrà veure la manera de treure d’aquestos dos jugadors.

Certa importància tindrà la fotografia, si bé hi haurà fotos per distints espais del museu, es mostrarà una xicoteta col·lecció, d’unes 30 fotos de gran tamany.

pilota-genoves-4I una de les mostres que més interés despertaran seràn les manoples que utilitzen els jugadors per protegir-se les mans. Així, podrem veure manoples de jugadors valencians com el propi Genovés II, Puchol II, De La Vega, Fageca, Salva, Alejandro, Adrià de Museros o Montesa, i de jugadors de pilota basca com el propi Martínez de Irujo, Olaizola II, Titín III, Barriola, Laso, Beroiz, Albisu, Ezkurdia o Zabaleta. També es mostrarà una sèrie de camisetes de jugadors que han anat donant al museu, destacant les del Genovés II, Martínez de Irujo, Puchol II, Retegi II, Eugi, De La Vega, Lemay, Barriola, Pere Roc II, Beloki, Irribarria o Rezusta.

Per tancar l’exposició, també s’ha realitzat un catàleg, molt visual, on es podrà veure tot el que hem esmentat, a més d’altres coses.

Previ a la inauguració, a les 17.00H., en la Casa de la Cultura, tindrà lloc una xerrada-entrevista, amb els dos jugadors, amb alguna que altra sorpresa per al públic assitent.

Destacar la participació del Museu Valencià d’Etnologia, la Càtedra de Pilota Valenciana i de la Penya Pilotaris Amics del Frontó del Puig, els quals han participat, de manera desinteressada, en l’organització de la mostra.

David Sarasol Moscardó (Director del Museu de la Pilota)
EN PRIMERA PERSONA

FOTOS
1. Juan Martínez de Irujo
2. Jose Cabanes “Genovés II”
3. Les mans d’Irujo
4. Genovés II amb les pilotes de 105gr.
5. Irujo amb pilotes de 50gr.

1 Comentario

  1. En Guipúzcoa, los que hablan euskera materno son un 25%, aunque los que lo entienden llegan al 60%. En «Nafarroa», como le llamas tú, los vascoparlantes no pasan del 6%. Yo entiendo que los que vais de valencianos profesionales y decís lo de «Pais Valencià» vais a Almansa y os creéis que habéis salido al extranjero, pero, chico, que no cuela, que la mayoría ya no llevamos boina, y encima hemos leído y viajado un poco. Por cierto majico, ¿a qué no sabes a qué jugaba Felipe el Hermoso (que era flamenco) en Burgos antes de morir? ¿Sería un «jeltzale» infiltrado?

Dejar respuesta

tres × cuatro =