El Fons Valencià organitza una jornada emmarcada en el projecte #InSostenible

El Fons Valencià va organitzar ahir dimarts, 19 de febrer, la jornada “ODS 12: PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLES. CAMINANT CAP A LA SOSTENIBILITAT”, emmarcada en el projecte #InSostenible, cofinançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat.

Aquest projecte que té com a meta donar a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a part de l’Agenda2030 de les Nacions Unides ha comptat amb la participació d’una delegació de la Cooperativa Padre Rafael González del Cantón Biblián d’Equador, oferint al nombrós públic assistent l’oportunitat de conèixer de primera mà les protagonistes i el resultat d’un dels projectes de cooperació internacional que porta desenvolupant el Fons en els darrers anys.

jornada-fonsvalecia-3La Jornada ha abordat les iniciatives realitzades amb l’ODS 12: producció i consum responsable sostenibilitat, agricultura, turisme, comerç just, promoció del comerç local, etc., i que aprofite com a intercanvi d’experiències de producció i consum responsable entre els municipis valencians i amb l’experiència de la cooperativa de producció artesanal “Padre Rafael González Cooproparago” del Cantó Biblián d’Equador.

A més, en la jornada s’ha pogut gaudir de l’experiència i coneixements dels diferents ponents que han participat a les conferències. En primer lloc han pres la paraula per fer la presentació de la jornada Pep Aparicio Guadas, Vicedirector del Centre Públic de Persones Adultes Franscesc Bosch i Morata, Xelo Angulo Luna, Presidenta del Fons Valencià, Antonia Moreno Ruiz, Directora General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana i Roger Cerdà i Boluda, Alcalde de Xàtiva qui ha donat pas a la ponència “El consum conscient: peça clau de les economies transformadores”, amb Laia Treserra Comelles, Directora de la revista Opcions.

jornada-fonsvalecia-2A continuació, hi ha hagut una taula redona amb el títol “Experiències i bona pràctica cap a la sostenibilitat” en la que han participat Salvador Mestre, Regidor de l’Ajuntament de Silla qui ha explicat la Xarxa d’intercanvi comunitari “El Gallet”; David Chiralt, President de l’Associació Del Camp a la Taula qui ha plantejat l’agricultura ecològica i de proximitat; Enrique Asensi, President de la Red Enclau per al finançament alternatiu i finances ètiques; David Belda, Enginyer forestal i Tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Carrícola qui ha exposat el model de gestió del territori i desenvolupa-ment sostenible i per últim Gerard Sentandreu, de l’Heretat de Pere amb el seu model de turisme rural i sostenible a la Vall d’Albaida.

Acte seguit, s’ha presentat el projecte “Fortalecimiento socio productivo de la Cooperativa de producción artesanal Padre Rafael González Cooproparago del Cantón Biblián (Equador) i han pres la paraula Martha Cecilia Lema, artesana i Vicepresidenta del Consell d’Administració de la Cooperativa i Lourdes Carmelina Cárdenas, artesana i Primera vocal del Consell d’Administració de la Cooperativa.

Més tard li ha tocat el torn a Estefanía Crespo Saquicela, Tècnica de suport social del Gobierno Autónomo Descentralizado Municipal del Cantón de Biblián per explicar els detalls tècnics de la col·laboració entre el Fons i el GAD de Biblian així com la seva determinació per a que l’enfortiment i la lluita per defendre els drets de les artesanes no done un pas enrere.

Per la vesprada, s’ha presentat el documental “El Mercat del Riu Rau” de la mà del seu director i membre del Col·lectiu Mirades, Josep Gayà Mengual amb la col·laboració d’Andreu Costa, productor i President de l’Associació Mercat Riurau, Xavier Mulet i Kiko Pastor, productors i membres de l’Associació Mercat del Riurau.

El projecte #InSostenible ha fet un recorregut per un total de 19 municipis de la Comunitat Valenciana i va finalitzar el seu itinerari de 2018 amb més de 2.800 visites a l’exposició “#InSostenible. Camí cap a la sostenibilitat” amb la que el Fons ha volgut donar a conèixer i sensibilitzar la població valenciana sobre què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i de la importància de la seua participació per a aconseguir-los.

A més, aquest projecte contava amb diverses activitats, com un taller amb el títol “Sóc conscient de quin consum faig” dirigit a xiquets i xiquetes de primària i l’ESO, i joves de Batxillerat segons el municipi. I també amb l’actuació de la contacontes Elisa Matallín amb el conte “Vamos a buscar un tesoro” de Janosch. Una representació teatralitzada per conscienciar la població de la necessitat i urgència de canviar els nostres hàbits i la forma en que consumim per eradicar la pobresa i aconseguir un món més equitatiu i aconseguir els objectius de l’#Agenda2030 de les Nacions Unides.

Els 19 municipis que han participat en el projecte són: Corbera, Polinyà del Xúquer, Rocafort, La Llosa de Ranes, Elx, Canals, Xàtiva, Benissa, Parcent, L’Olleria, Massamagrell, Orba, Castelló de Rugat, L’Alcúdia, Sant Joan d’Alacant, Ontinyent, Benifaió, Vila-real i Xixona.

No hay comentarios

Dejar respuesta