Educació arranca els treballs per a construir el nou IES Francesc Gil de Canals

  • La Conselleria inverteix 8,8 milions d’euros en la construcció d’un centre amb més capacitat i autosuficient energèticament 
  • L’empresa adjudicatària ja està preparant la demolició de l’antic institut per lliurar els terrenys sobre els quals s’alçarà el nou IES

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, ha signat l’acta d’inici de les obres de construcció del nou IES Francesc Gil de Canals, una obra que La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha adjudicat a l’empresa Ecisa per 8,8 milions d’euros, IVA inclòs.

Garcia, junt amb l’alcaldessa de Canals, Mai Castells, i diversos representants de la comunitat educativa de l’IES Francesc Gil d’aquest municipi de la Costera, han pogut comprovar que l’empresa adjudicatària de les obres ja ha començat els treballs previs per la demolició de l’actual institut, que es tirarà a terra per construir sobre la mateixa parcel·la un centre educatiu de nova planta, més gran i totalment sostenible, ja que serà autosuficient des del punt de vista energètic.  

Així ho ha avançat el responsable d’Infraestructures escolars a l’anunciar que “el nou IES Francesc Gil comptarà amb una central fotovoltaica al sostre per a autoconsum de 60 kWh de potència, amb la qual generarem l’electricitat suficient per a proveir el sistema de climatització del centre, reduint per tant el seu consum energètic”.  

“El nou institut disposarà d’espais moderns i dissenyats amb paràmetres de millora de l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el confort climàtic i acústic de totes les aules per tal de generar espais saludables. A més, serà un centre educatiu de baix consum energètic, no sols per la central fotovoltaica, sinó també per estar dotat de sistemes automàtics d’estalvi d’energia, il·luminació eficient de tipus LED i sistemes de fred-calor d’alta eficiència energètica, així com sistemes passius d’aïllament tèrmic”, ha detallat Víctor Garcia.

El termini de construcció del nou institut serà de 17 mesos i, quan acabe l’obra, serà un centre més gran que l’actual, ja que comptarà amb 690 llocs escolars, uns 200 més que la matrícula d’aquest curs, i, per tant, donarà resposta a les necessitats educatives de futur del municipi.

El nou IES Francesc Gil es construirà en la mateixa parcel·la de 7.374 m² de l’avinguda de les Moles que ocupa el centre actual. L’actuació que executarà la Conselleria consisteix en la demolició de totes les edificacions que hi ha i la construcció d’un centre de nova planta amb un perfil de 12 aules d’ESO, 6 aules de Batxillerat, 2 per a estudis d’FP (4 aules amb els tallers corresponents), gimnàs, menjador per a 200 comensals en dos torns o autoservei i habitatge per al conserge.

El nou institut s’ha projectat com un edifici format per dos blocs paral·lels units per una porxada comuna. Aquesta disposició permetrà un aprofitament òptim de la resta de la parcel·la, i s’alliberarà la màxima superfície possible d’espai per a jocs.

En la part nord de la parcel·la se situarà el bloc principal, que, alhora, es divideix en dos: un bloc docent (de tres altures: planta baixa i dos pisos interconnectats amb ascensor) i un bloc de serveis i l’habitatge de conserge (d’una altura). Paral·lel a aquest es projecta el segon bloc, que allotja el gimnàs, amb la dotació de vestidors i lavabos, i el menjador amb la cuina adjunta. 

Entre els dos blocs se situa una porxada que els uneix i permet el trànsit a cobert al gimnàs i al menjador. El porxo compleix, a més, la doble missió de donar entrada al centre i de servir d’espai de jocs resguardat en dies de pluja.

Els sistemes constructius emprats garanteixen el compliment dels estàndards d’estalvi energètic i, pel que fa a les instal·lacions, s’ha projectat una climatització mitjançant unitats de tractament d’aire (UTA) per a totes les dependències docents amb capacitat fred-calor i ventilació, que garanteixen una renovació correcta de l’aire en tot moment. En aquesta mateixa línia s’ha dissenyat un sistema d’alta eficiència energètica per mitjà d’equips d’aerotèrmia per al subministrament d’aigua calenta en el gimnàs i la cafeteria.

En total, la superfície construïda serà de 5.889,03 m² i la superfície dels espais lliures a la disposició de l’alumnat, de 4.477,26 m², entre els quals s’inclouen zones de joc, enjardinament, dues pistes poliesportives, porxos i hort escolar. 

No hay comentarios

Dejar respuesta