El documental “Les mamàs belgues” s’estrena dijous dins la semana de la Memòria Democràtica d’Ontinyent

La cinta trau a la lluny les vivències d’un grup d’infermeres belgues que prestaren servei a l’Hospital Internacional d’Ontinyent durant la Guerra Civil

L’acte comptarà amb la participació del President de la Diputació de València, el Delegat del Govern de Flandes i el director de l’Institut d’Història Social de Gante

L’acte tanca la I Setmana de la Memòria Democràtica que ha inclós l’obertura al públic d’un refugi de la Guerra Civil i una visita guiada per l’Ontinyent de la II República

Ontinyent presentarà aquest dijous el documental històric “Les mamàs belgues” al Teatre Echegaray. Serà un acte que inclourà dues projeccions a les 19 :00 i les 20 :30 hores, i al que participaran el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el Delegat del Govern de Flandes a Espanya, AndréGe Hebbelink; el director de l’Institut d’Història Social de Gante, Geert Van Goethem, i els autors del treball en que es basa el documental, l’ontinyentí Joan Torró i el belga Sven Tuytens.

“Les mamàs belgues”, produït per la nova Diputació de València, tracta la vida d’un grup de d’infermeres procedents de Bèlgica que treballaren a l’Hospital Intercional d’Ontinyent durant la guerra civil. El sanatori, que ocupà l’actual convent de la comunitat franciscana, funcionà 1937-1939 i comptà amb més d’un miler de llits. El documental compta les vivències d’este grup de dones “valentes i compromes que ho deixaren tot als seus països per anar a milers de quilòmetres a cuidar als soldats que combatien el feixisme a Espanya”.

La projecció s’emmarca en les activitats de la I Setmana de la Memòria Democràtica organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent, que ha inclós també l’obertura del recuperat refugi antiaeri del Regall i una visita guiada des de l’aula-museu de la II República, tot, apuntava l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, «per no deixar caure en l’oblit als qui van perdre la vida, van patir presó o van estar discriminats per defensar la solidaritat, la democràcia i la lliure expressió. Valors que ens uneixen i defineixen com a societat, i a partir dels quals hem de construir nous espais de convivència”, manifestava.

Conegudes com “Les mamàs belgues” aquest col·lectiu d’infermeres, al que es van integrar altres valencianes, “representa a la dona moderna, que trenca el model tradicional que tan profundament havia calat en la societat espanyola. Trenquen amb la imatge de dones vestides de negre, circumscrita a l’esfera domèstica i sense la possibilitat de la seua participació en la vida pública en aquells esdeveniments i pren decisions que afectaven a tota la col·lectivitat”, ha explicat Joan Torró.

Per al periodista belga Sven Tuytens, director del documental, “Aquestes dones no volien quedar-se de braços plegats davant el sofriment que vivia el poble espanyol. Els seus marits o nuvis lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils. Eren molt conscients que la Guerra Civil Espanyola era el preludi del que Hitler i Mussolini tenien preparat per a la resta d’Europa. Quan la Guerra Civil va acabar, van continuar lluitant en la resistència armada però desgraciadament diverses d’elles van acabar en els camps de concentració”, exposavaa.

A més d’imatges d’arxiu de l’època, el documental inclou imatges gravades amb actors en escenaris com el propi Col·legi «La Concepció» (antiga seu de l’Hospital Militar) o una recreació a Xàtiva del bombardeig de l’aviació feixista italiana en l’estació de trens de la ciutat el 12 de febrer de 1939.

No hay comentarios

Dejar respuesta