Una consulta taurina a Xàtiva en mig de l’apatia

L’Ajuntament de Xàtiva, format per l’actual tripartit al capdavant del govern local, Psoe-Esquerra Unida-Compromís ja fa temps que planteja la possibilitat de realitzar una consulta ciutadana sobre la qüestió taurina. Bous si o bous no. Les penyes locals s’hi oposen.

La consulta ciutadana s’espera, segons el consorci, cap a finals de maig i el sistema de votació encara no està establert. Aquest constarà molt probablement d’un sistema mixt de votació ‘online’ i una urna al propi Ajuntament. Malgrat ser una decisió més o menys transcendental, la participació que s’espera serà al voltant del 5%. Una xifra ridícula.

Ppeña-taurina-socarrats-2erò a Xàtiva, el clima que envolta aquesta consulta es troba molt lluny de ser un conflicte d’actualitat directa, d’esdeveniment social d’emergència. L’apatia és total. Però no és d’estranyar. A Xàtiva comptem am un recinte taurí amb unes condicions precàries, una herència carregada de deutes, malbaratament i megalomania, que en cas d’una victòria del «si», necessitaria unes obres urgents i gens econòmiques per acollir qualsevol correguda ni cap tipus d’espectacle.

Des de Compromís i Esquerra Unida sempre s’ha recolzat la idea de construir una Xàtiva antitaurina, un territori exclòs d’aquest espectacle anacrònic. Però al carrer aquest debat quasi ha desaparegut, com ho fan les velles tradicions, que no sols pel fet de ser velles ni tradicionals han de ser respectables. Aquestes, que per vergonya o per salut democràtica van desapareixent i són oblidades.

En canvi, encara hi ha resistència de l’altra banda i la penya taurina Socarrats s’està movilitzant per mantenir els bous a la ciutat. El vicepresident,  d’aquesta penya David Gordillo ha declarat que en cas de votació farà campanya pel «si» i que ja han iniciat una recollida de firmes que compta amb més de 500 participants i continua oberta.

Gordillo, a més, ha expressat que aquesta consulta «és del tot il·legal, els resultats són molt manipulables i a més, es tracta d’una consulta local sense cap poder vinculant». I ha afegit: «Estem en mans de les fundacions nacionals e internacionals del Bou de Lidia, que són les encarregades d’emprendre les mesures judicials contra els ajuntaments que promouen la suspensió d’aquesta tradició»

No hay comentarios

Dejar respuesta