«La Vall d’Albaida ha de repensar la seua estratègia productiva i la Generalitat ha de ser còmplice, però per fer més coses necessitem finançament que no arriba”. Així ho expressava ahir en Ontinyent el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, a la seua ponència “Finançament i model econòmic en la Comunitat Valenciana”, que impartia al Centre Cultural Caixa Ontinyent amb motiu del lliurament del XI Premi d’Investigació Econòmica Juan José Renau Piqueras de la Fundació Campus Ontinyent.
L’exdegà de la Facultat d’Economia de la UV va posar de manifest el poc finançament de la Comunitat Valenciana, assenyalant que els diners que arriba del Govern espanyol “són per a destinar-los a serveis bàsics d’educació, sanitat i dependència. no queda diners per a altres polítiques que també són necessàries, com a infraestructures, el que no ens permet fer cap obra nova enguany”. Soler va xifrar en 1.300 milions el finançament afegit que hauria de destinar el govern de Rajoy “per a mantenir les coses com l’any passat, quan ja estaven molt per davall de la mitjana espanyola”, manifestava.
A l’acte, i després de la lectura de l’acta de Resolució del premi per part de la Presidenta del Jurat, Martina Menguzzato, les guanyadores, Fernanda Gordon i Maria Iborra, replegaven el premi dotat amb 5.000 euros pel seu treball “La supervivencia de Caixa Ontinyent: ajuste entre Cultura Corporativa y Estrategia como fuente de ventaja competitiva”. Es tracta d’un estudi on es destaca “la prudència, l’arrelament i la millora social que defineixen la història de CaixaOntinyent” com a elements clau per a la supervivència de l’entitat en un període de crisi on la pràctica totalitat caixes han desaparegut o s’han convertit en bancs. La investigació mostra, per exemple, com l’obra social suposa un plus davant la competència.
L’acte comptava també amb les intervencions de l’Alcalde d’Ontinyent i President de la Fundació Campus Ontinyent, Jorge Rodríguez; el Rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; i el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell. Tots ells felicitaven les guanyadores i destacaven el paper i el treball fet des de Caixa Ontinyent en el període al que al·ludeix l’estudi. Jorge Rodríguez manifestava que “és un orgull tenir a Caixa Ontinyent i que estiguen fent-se estudis sobre com va aconseguir superar el terratrèmol financer mentre altres queien”. L’alcalde també incidia respecte al guardó que “volem que Ontinyent siga una ciutat cada volta més universitària, en la universitat s’ha de potenciar la investigació i contribuir a aquest objectiu des de la Fundació amb aquest premi és molt positiu”.
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, posava de relleu la figura del catedràtic Juan José Renau Piqueras i el seu treball sobre la producció industrial de comarques com La Vall d’Albaida, destacant també “l’honor i plaer” de comptar amb l’antic degà i actual Conseller d’Hisenda com a ponent en l’acte de lliurament del premi d’enguany. El President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, també incidia en el paper de Renau Piqueras, del qui recordava l’estreta col·laboració que va tenir en l’entitat finançera, que ahir acollia al seu Centre Cultural un acte on també era protagonista per l’objecte de l’estudi guanyador.