Adeu al més gran de la pilota valenciana, Paco Cabanes “El Genovés”

Este diumenge ha tingut lloc l’últim adeu al més gran de la pilota, Paco Cabanes ‘El Genovés, en un comiat que ha estat carregat d’actes molt emotius.

El primer, al trinquet municipal del Genovés, on l’afició no solament li ha donat l’última gran ovació com a pilotari. A més a més, els fonaments del trinquet han tremolat amb els crits de Paco! Paco! Paco!, que els aficionats han realitzat com en la mítica final del Campionat Individual que va guanyar a Álvaro en 1995.

Posteriorment, Paco ha estat traslladat a l’ermita del Crist del Calvari, del qual era devot i portador. Precisament, els seus companys portadors han sigut els encarregats de dur-lo perquè li diguera adeu a la imatge. També, uns dels portadors ha realitzat un parlament, encara que lo costava articular paraula a causa de l’emoció.

A continuació, Paco ha sigut traslladar a l’església del poble on ha tingut lloc la missa funeral. En la porta estaven esperant les màximes autoritats de la Comunitat, encapçalades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, Amb Puig estaven el president de les Corts, Enric Morera; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, entre altres. Naturalment, també estava present l’alcalde del Genovés. Pere Revert.

La pilota ha estat àmpliament representada per moltes de les figures del moment i d’altres èpoques. Podem nomenar a Javi, Carlos, Soro III, Álvaro de Faura, Iván, Pablo de Barxeta, José Salvador, els germans Sarasol, els germans Pigat, Vercher, Néstor, Murcianet, Simatero, Tino, Pedro El Zurdo, Dorin, Fredi, Puchol pare i fill, Tonet III i Tonet IV, Antoniet, Viñes, Oltra, Guillermo, Nacho, Bueno, Tomàs II, Cervera, Simatero, Sanchis, José María, Alberto, Marrahí i El Rovellet, però de segur que hi havia molts més que no hem pogut identificar.

I és que ha sigut molta la gent que ha acompanyat a Paco en el seu últim adeu, però evitant les aglomeracions i actuant amb precaució a causa de la situació de pandèmia. Tant és així, que en acabar la missa no s’ha fet l’habitual acte de condol a la família, que s’ha traslladat directament al cementeri per a acomiadar a Paco en la intimitat.

Al sepeli també ha assistit la Comissió Executiva en ple de la Fundació per la Pilota Valenciana, encapçalada pel seu president, Joan Alepuz. I persones destacades d’altres àmbits, com l’exfutbolista Pep Claramunt o el torero Vicente Ruiz ‘El Soro’. I gent de la cultura, com l’escriptor Toni Mollà, que ha sigut biògraf del mite. Novament hem d’assenyalar que probablement hi havia molta més gent digna de destacar, però era impossible identificar a tots.

El que sí que és digne de destacar és que Paco, El Genovés, el mític, el més gran, ha tingut el comiat propi de qui és i serà sempre un dels valencians més gran en la història de la nostra terra. I pels que estimem la pilota com el menjar, el més gran.
Informació: Fundació de la Comunitat Valenciana per la Pilota Valenciana

No hay comentarios

Dejar respuesta

15 + 13 =