Abril serà el mes per reivindicar la dansa a Xàtiva

El mes d’abril serà el mes de la dansa a Xàtiva, i estarà ple d’activitats i espectacles en un projecte de col·laboració entre l’associació de dansa AFADAXA i l’Ajuntament.


S’apropa el día internacional de la dansa, programat per la UNESCO per al proper 29 d’abril, i Xàtiva es prepara per ballar durant un mes sencer. Afadaxa és una associació de famílies d’alumnes de la dansa de Xàtiva, que perteneix a l’escola de danses Alicia Herrero, i porta quasi un any preparant aquest projecte de col·laboració amb l’Ajuntament: «Abril: mes de la dansa», on també participen altres agrupaments i centres educatius. El camí ha sigut llarg, la organització i la coordinació gens fàcil i més a una ciutat que no compta amb cap conservatori de dansa professional.

Reme Sinisterra és la presidenta d’Afadaxa i recorda perquè va neixer aquesta associació: «Sabem que combinar la dansa, sobretot a nivell professional amb els estudis és molt complicat i molts l’han d’abandonar. Nosaltres a Xàtiva hem vist aquestes carències i per això creiem que és tan necessària la nostra tasca».

danza-4Allò que ocorre és que aquells que volen acudir a un conservatori s’han de desplaçar fins Algemesí, com hagueren de fer les filles de Reme, i és clar, no tothom disposa del temps necessari per combinar pasió i treball. La solució l’ofereix l’escola de danses Alicia Herrero, que es troba al carrer Acadèmic Maravall i que imparteix classes de dansa regulades però no reconegudes com a estudis professionals. Sinisterra explica: «Nosaltres reclamem un conservatori, però la decisió ha de vindre desde Consellería, no de l’Ajuntament», i afegeix: «Aquesta és la raó de fer aquest mes de la dansa, és una manera de fer-nos conèixer, d’alçar la veu, d’arribar a totes les persones possibles».

Aquest mes ve amb un calendari complet d’activitats i pretén endinsar a tot aquell interessat al frenètic món de la dansa. De l’1 al 30 d’abril hi ha una exposició fotogràfica al Hall del Gran Teatre, a les mateixes dates hi ha una altra de cartells a la Casa de la Joventut i una petita exposició de llibres de dansa que s’hi trobarà a la Biblioteca Municipal del 25 al 29 d’abril. A més, el dia 29 del mateix mes hi haurà un taller de dansa en família per a nens de 2 a 9 anys que vulguen apropar-se amb els seus pares.

danza-2El protagonista principal d’aquest mes ballarí, l’obra que donarà l’estocada cultural al projecte, serà l’espectacle «Ballem!», que es realitzarà al Gran Teatre el dia 16 d’abril i on participaran 120 alumnes de de diverses associacions, ballarins professionals i seniors, ben complementada amb una petita sorpresa, una dansa intergeneracional que de segur captivarà els assistents. Els beneficis obtinguts d’aquesta obra aniràn destinats a l’associació Aspromivise per a persones amb discapacitat funcional, per a que puguen impartir classes de dansa en moviment.

L’acompanyament musical estarà a càrrec de Gaspar Nadal qui ha comptat amb amics i ex-alumnes del conservatori Luis Milán per formar l’equip que ha creat tres ambients molt diversos per acompanyar els ballarins, des de marismes fins a tangos argentins, passant per temes de cinema.

danza-3«És una música fluida, suau, gens codificada, més natural», explica Cristina Pujades, una de les quatre professores que treballen a l’escola de danses Alicia Herrero. Ella junt amb Maria Aparicio, també professora, recorden l’essència d’aquest projecte, el poc reconeixement de la dansa al nostre país i la necessitat d’impulsar-la constantment. Ambdúes esperen que aquest siga l’inici d’allò que porten molt de temps perseguint.

danza-7

danza-5

danza-8

danza-10

danza-9danza-11danza-12

2 Comentarios

Dejar respuesta