“Xàtiva té l’oportunitat de fer-se un referent de mobilitat urbana sostenible”

El darrer dimarts va tenir lloc la xerrada del Professor Joan Olmos sobre mobilitat urbana a Xàtiva. Olmos va afirmar que “Xàtiva, pel seu físic, té l’oportunitat de fer-se referent en tot el País Valencià pel que fa a mobilitat sostenible” i va destacar la necessitat d’unir esforços entre ciutadans, responsables polítics i col·lectius socials i econòmics per a decidir mesures i actuacions.

Així el regidor de mobilitat i Coordinador d’Esquerra Unida Xàtiva, Miquel Lorente, va avançar que a banda de l’ordenança de mobilitat aprovada recentment, va a crear-se la Taula per la Mobilitat on es planificaran les mesures a prendre a Xàtiva comptant amb l’opinió de col·lectius i persones afectades com comerciants, veïns, famílies, hostalers, associacions empresarials o de comerç i tot aquella entitat que tinga alguna cosa que dir sobre l’ús que li domen als carrers com espai de totes i tots. Per a Lorente “una mobilitat sostenible és la que humanitza el entorn on viu la gent” i va insistir en la idea de “pacificar el nucli antic” un nucli de menys d’un quilòmetre de llargària que creuen diàriament més de 2000 vehicles.

El Professor Joan Olmos col·labora actualment amb el pla de mobilitat de la ciutat de València i la seua Taula de la Mobilitat i és partidari de sensibilitzar-nos com a persones per què si “som capaços de pagar milers d’euros per l’espai on tenim el nostre frigorífic i no som capaços d’entendre-ho igual per al nostre vehicle, alguna cosa falla”. Així va proposar que els ajuntaments oferisquen espais d’aparcament, que la gent s’acostume a pagar per això i a canvi obtindre que la ciutat siga un espai públic i obert a les persones. Cosa que pel seu tamany aquesta ciutat ho té més fàcil que altres i va afegir que “cal ser valents” per no perdre les oportunitats de millorar la ciutat.

Olmo reconeix que encara queda molt a fer per a educar la societat en aquestos valors. però va assegurar que les experiències de peatonalitzar el nucli històric d’una ciutat no són un problema sinó una oportunitat d’ús d’un espai públic per a tots aquells que no la transiten en vehicles. Així va aportar exemples reals fins i tot a grans ciutats, on mesures així han millorat la qualitat de vida i el seu creixement social i econòmic.

Adreçant-se tant a responsables polítics com a ciutadania, Olmo va dir que « cal ser valents » a l’hora de prendre decisions en l’àmbit de la mobilitat.

Foto: Iniciativa Civica Centre Històric de Xàtiva

No hay comentarios

Dejar respuesta