El plenari aprova la sol·licitud de declaració BIC del Corpus de Xàtiva
El plenari de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat aquest matí l’adhesió de Xàtiva a la Xarxa d’Educació per a la Participació Juvenil, amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Compromís i l’abstenció de PP i Ciudadanos. Aquesta és una xarxa d’entitats i persones que, des de l’any 2003, promouen l’educació per a la participació juvenil amb joves de Sevilla, Huelva, Cadis, Tenerife, Astúries, Madrid, Biscaia, Badajoz i Salamanca. Suposa una experiència d’aprenentatge per a la participació; una iniciativa en la qual grups de joves plantegen les seues inquietuds i elaboren respostes pròpies d’acció per a la transformació de la seua realitat.
El regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocel, va ser l’encarregat de defendre la proposta. Alcocel ha explicat que “aquest projecte va dirigit als joves en edat escolar, per a que als instituts comencen a deprendre a implicar-se en els col-lectius, a cooperar, a escoltar als altres a construir una nova societat”.
Alcocel ha manifestat que “des del convenciment que l’individualisme i el consumisme no s’aporta cap avanç en la millora de la nostra societat, volem començar a canviar eixe paradigma”. El regidor ha detallat que les activitats es dirigiran en un primer moment als alumnes de segon d’ESO, per a ampliar-se posterior ment a alumnes de Batxillerat. Alcocel creu que és necessari que els alumnes “cresquen conscients de la importància que té el ser elements actius d’aquesta societat”.
Segons va informar el regidor, ja s’ha obtingut la implicació de dos centres de Xàtiva en aquest projecte, Dominiques i Claret. Alcocel ha afirmat que “el nostre desig és que s’incorpore la resta d’instituts de Xàtiva. Intentem amb tot açò posar una xicoteta llavor més, que a llarg termini ens ofereixi una Xàtiva més implicada i més inclusiva”.
Alcocel ha conclòs la seua intervenció agraint la col·laboració dels distints grups municipals al llarg de la legislatura a l’hora de treure avant els projectes de la seua àrea.
D’altra banda, el plenari ha aprovat per unanimitat la sol·licitud a la Generalitat Valenciana de declaració del Corpus de Xàtiva com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. El regidor de Cultura, Jordi Estellés, ha declarat que “el Corpus de Xàtiva ha anat recuperant esplendor progressivament des de 1980, primerament amb la restauració dels gegants i els nanos, així com també pel rescat de diversos elements com ara, l’Arca de l’Aliança, el Raïmot, l’Agüelo Colomet, les Heroïnes, David i Betsabé, etcètera, gràcies a l’esforç de l’Associació del Corpus de Xàtiva, per la qual cosa el considerem com un valuós patrimoni de la ciutat de Xàtiva”.