La reparació d’ambdues peces entra dins del programa d’intervencions de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació
L’Ajuntament de Xàtiva ha arribat a un acord amb l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Generalitat Valenciana (IVCR+I) per a la restauració de dues de les peces artístiques més significatives de les col·leccions museístiques de la ciutat: el Retaule de la Transfiguració i el retrat de Felip Vè, ambdós exposats al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança. La restauració d’aquestes obres d’art entra dins del programa d’intervencions de l’IVCR+I, amb la qual cosa, l’ajuntament tan sols ha de fer front a les despeses de transport i assegurança, quantitats que sumades no arriben als 1.500 euros.
Parts del Retaule de la Transfiguració ja es troben a la seu de l’institut, que ja ha iniciat el seu procés de restauració. Una vegada reparat el retaule i retornat a la seua ubicació al museu xativí, el quadre de Felip Vè emprendrà el seu viatge cap a l’IVCR+I per a posar-se en mans dels tècnics restauradors.
En 2015, durant les tasques de trasllat i instal·lació de les obres artístiques des de l’Almodí al nou museu de la Casa de l’Ensenyança, es van detectar danys en aquestes obres. Posats en contacte els tècnics municipals amb l’IVCR+I per tal de portar endavant aquestes tasques de restauració pendents, es va sol·licitar que aquella institució assumira les actuacions sobre el Retaule de la Transfiguració i sobre el retrat de Felip Vè, el qual, en anys anteriors, havia patit una restauració poc afortunada. Aquest llenç, una obra de Josep Amorós datada al 1719, s’ha convertit en el principal reclam del museu, atès que atrau la curiositat pel fet d’estar penjat cap per avall com a càstig simbòlic al primer dels Borbons espanyols per haver ordenat l’incendi de la ciutat en 1707, com a represàlia durant la Guerra de la Successió.
Per la seua banda, el Retaule de la Transfiguració és una obra de gran qualitat artística, atribuïda a el Mestre de Borbotó i datada cap al 1516. El retaule gaudeix de la màxima protecció patrimonial a l’estar declarat bé d’interès cultural i formar part de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts de Xàtiva.Per la seua banda, el Retaule de la Transfiguració és una obra de gran qualitat artística, atribuïda a el Mestre de Borbotó i datada cap al 1516. Per la seua banda, el Retaule de la Transfiguració és una obra de gran qualitat artística, atribuïda a el Mestre de Borbotó i datada cap al 1516.
Per la seua banda, el Retaule de la Transfiguració és una obra de gran qualitat artística, atribuïda a el Mestre de Borbotó i datada cap al 1516. El retaule gaudeix de la màxima protecció patrimonial a l’estar declarat bé d’interès cultural i formar part de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts de Xàtiva. L’obra ha estat intervinguda en diverses ocasions, sent la principal i més important la realitzada entre 1981 i 1985 per l’Institut de Conservació i Restauració de Béns Culturals (ICRBC). El mateix IVCR+I va realitzar una intervenció puntual de consolidació de l’estrat pictòric i daurat quan l’obra va ser trasllada del Museu de l’Almodí a la Casa de L’Ensenyança. Després de la seua ubicació a la sala on hui es troba exposada, es va haver de realitzar un protecció puntual in situ de noves zones d’estrat pictòric i daurat de l’obra que presentaven importants aixecaments amb perill de despreniment. Aquesta actuació es va realitzar com a mesura preventiva per tal d’evitar més danys fins que ara ha arribat el moment de realitzar un procés de consolidació d’aquestes zones, tasca que s’abordarà amb aquesta intervenció.
Els treballs de desmuntatge, manipulació i transport han corregut a càrrec de l’empresa Quadre SL, que ja ha treballat en diverses ocasions per al museu. L’assegurança s’ha gestionat amb Hiscox España, companyia que ofereix assegurances especials per a obres d’art.