El pati renaixentista del Museu de l’Almodí ha estat el marc de la presentació de l’edició de 2016 del Llibre Oficial de la Fira d’Agost. L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; de la reina de la Fira, Alexia Úbeda i de diversos membres de la Corporació Municipal, a més de nombrosos representants del món de la cultura.

presentacio-llibret-fira-1L’alcalde ha elogiat el treball dut a terme pels coordinadors de la publicació, Rafa Tortosa i Guillem Pérez Badenes. Cerdà ha mostrat la seua satisfacció, ja que, segons el primer edil, el Llibre de la Fira d’Agost 2016 “aprofundeix en una vessant important del nostre patrimoni cultural. Un llibre a què pot accedir tothom, donades les condicions de distribució i el seu reduït preu”

El llibre, que ha estat maquetat i imprès per l’Editorial MIC, porta com a títol “Del foc naix la festa gran: la Fira!”. La filosofia de la publicació és crear un debat a través de la seua lectura. A partir del cartell oficial, els coordinadors del llibre han ideat una història que té el seu punt inicial en la crema de la ciutat. Dos personatges, Neus i Fèlix, busquen una festa grossa per a la ciutat, que a la fi serà la Fira d’Agost. En aquesta recerca, transformada en un itinerari pel cicle festiu de la ciutat, pren importància el foc, el qual està present a moltes festes celebrades.

presentacio-llibret-fira4Aquesta història inventada, fil conductor de la publicació, està carregada de segones intencions i de pinzellades d’humor i vol aconseguir que hom òbriga la ment i es sensibilitze amb les festes de la nostra ciutat, sobretot d’aquelles que creen identitat, aquelles que li confereixen personalitat i sentiment de pertinença, que estableixen un lligam amb les tradicions i que, en definitiva, mantenen una societat viva. Per a aconseguir aquestos objectius les festes se solen transformar o reinventar, com en el cas de la Fira amb el pas del temps. A més a més, cal incidir que les festes són un focus cultural, doncs aporten tradició, aprenentatge, riquesa i transmeten valors.

El llibre de la Fira en cap moment pretén ser un costumari sobre festes i tradicions sinó que recull una exposició d’aspectes curiosos de les nostres festes així com la creació d’interessants debats sobre altres.

El llibre compta amb més de 40 col·laboradors literaris i gràfics
presentacio-llibret-fira7El llibre comença amb la part protocol·lària que conté la imatge dels Reis d’Espanya, del saluda de President de la Generalitat i el de la Diputació de València a més del realitzat per l’Alcalde de Xàtiva. Seguidament es mostra un reportatge fotogràfic amb la Reina de la Fira, Dames i acompanyants. L’apartat clou amb el programa oficial de la Fira.

La part temàtica del llibre comença amb una auca de les festes de Xàtiva —a mena de pròleg— i una introducció signada pels coordinadors. Tot seguit comença l’inici de la història esmentada, que es pot seguir a l’inici de cadascun dels apartats del llibre, els quals contenen il·lustracions, relats, assajos, treballs d’investigació, reportatges periodístics i articles d’opinió.

presentacio-llibret-fira8Els apartats responen als següents títols: Sant Joan, bacores… i foc!; Mare de Déu de la Seu i sant Feliu, mantenim el foc viu!; De la calor sufocant naix la festa gran: la Fira!; La calor per als firers i la festa per als carrers; Foc a la llar i la festa a celebrar: Tots Sants, Sant Antoni i Carnestoltes; Falles fetes foc; i Foc i llum espiritual: Setmana Santa i Corpus.

La coberta és la reproducció del cartell oficial de la Fira, obra de Xavier Mariscal. La maquetació, realitzada pels dissenyadors de l’editorial MIC, és senzilla, amb línies actuals i ajuda, en tot moment, a donar-li rigor al contingut literari. Cal afegir, com a novetat, que tota la publicació està realitzada a color.

presentacio-llibret-fira9La publicació compta amb 1 auca, 10 il·lustracions originals, 5 relats, 3 assajos, 8 treballs d’investigació, 4 articles d’opinió, 1 reflexió, 2 reportatges periodístics, 5 referències d’hemeroteca i 115 fotografies.

Els col·laboradors literaris que han participat són Xavi Aliaga, Jesús Badenes, Elies Barberà, Sergi Bono, Salva Català, Lorena Cayuela, José Ramón Cerdá, Ximo Cerdà, Ximo Corts, Ramon Estellés, Agustí Garzó, Mercedes González, Javier Jordá, José Luis Lagardera, Fèlix Lluch, Begonya Martínez, Antoni Martínez, Joan Quilis, Sergio Rubio, Josep Sanchis, Vicent Terol, Enric Vila i Paco Vila. Les il·lustracions i recursos gràfics han estat aportats pels col·laboradors Maria Gosalbes, Cheles Martínez, María Amparo Martínez, Rafa Morata, Madafaka & The Tòxic Kiwis, Paco Roca, J. Daniel Sanz, Alfredo Pardo i Laia Vidal. Les fotografies són obra dels membres de l’Associació Fotogràfica Setabense d’Aficionats (AFSA): Javier Alcázar, Vicente Bataller, David Calatayud, Andrés Carull, Eduardo Cucarella, Pedro Ángel de la Fuente, Alfredo Garcia, Joan Pau Garcia, Vicent Garrido, Nacho Gómez, Antoni Marzal, Pepe Mompó, Josep Miquel Palop, Ricard Soler i Javier Soro, amés de les realitzades per A. Perales Iborra (Levante-EMV). Les Fotografies de la Reina, dames i acompanyants són de Estudio Federico Foto&Vídeo.

La publicació compta amb 159 pàgines, a més de les 44 pàgines reservades per a la publicitat. Té una tirada de 1.300 exemplars. El llibre es pot aconseguir, als llocs de venda habitual, al preu de 5 euros.

presentacio-llibret-fira10

presentacio-llibret-fira12

presentacio-llibret-fira11presentacio-llibret-fira13

No hay comentarios

Dejar respuesta

seis − 5 =