Xàtiva presenta el llibre de la Fira, una publicació escrita íntegrament per dones

És la primera vegada en els 73 anys d’història d’aquest treball en que s’aposta per una autoria exclusivament femenina

faldilla-pilar-700

Ahir de vesprada es va presentar al saló d’actes del Museu de Belles Arts de Xàtiva el Llibre de la Fira 2018 amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i de la Reina de la Fira Paula Valor. La publicació, coordinada per la investigadora i escriptora Purificació Mascarell, és la primera en els seus 73 anys d’història que ha estat íntegrament escrita per dones.

presetacion-libro3-feria-2018La revolucionària edició posa de manifest una carència que existia any rere any en la publicació anual: des que començara l’edició del llibre en 1945, mai havia aplegat la paritat (un 50%) a la nòmina de col·laboradors. «Per tractar de compensar eixe desequilibri de dècades, aquest any el llibre aposta per una autoria femenina al 100%», ha manifestat la coordinadora Purificació Mascarell.

El treball està dividit en dos blocs: ‘Les dones i la Fira’, i ‘Xàtiva i les dones’, i amb una convidada d’excepció, l’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, el llibre ofereix 22 articles alguns d’ells escrits per col·lectius que van des del Taller de Poesia de Xateba a un grup d’alumnes de l’Institut Josep de Ribera. També hi ha espai per als records d’altres èpoques gràcies als textos de l’actriu Maria José Peris, de la historiadora Rosa Ballester o de l’arxivera Maria José Badenas; mentre que la ficció aplega de la mà de les escriptores Miriam Muñoz, Carmina Vidal i Lorena Cayuela.

El llibre 2018 permet conèixer a més les vivències personals de dones tan lligades a Xàtiva com Silvia Llàcer o Mari Carmen Palazón i l’opinió que tenen de la Fira l’actriu Rosa Barberà o l’advocada Maria Josep Martínez, que ha estat entrevista per la periodista Ruth Tomás.

presetacion-libro-feria-2018-Destaca a més el nodrit grup d’investigadores que participen amb articles de fons sobre temes com la Crema de Xàtiva, la beata Agullona, la presència del valencià en la festa o les dones antifascistes en la Guerra Civil: Carmen Pérez Aparicio, Raquel Casesnoves, Júlia Benavent, Verònica Zaragoza, Mercedes González, Ana Estrela, Cristina Escrivà o María Pilar Hernando.

A més a més, el llibre ofereix a mena de colofó un quadre realitzat a partir de la consulta exhaustiva de Mascarell en l’hemeroteca local, on es recullen totes les participacions femenines al Llibre de la Fira des de l’any 1945. En ell s’observa l’evolució de la presència de les dones en el que ha sigut l’anuari social, cultural i artístic de la ciutat, escassa fins l’any 2011 i sempre superada per la participació masculina.

Els textos de la publicació van acompanyats per il·lustracions i fotografies de Maria Gosalbes, Josep Ricard Soler, Pepe Mompó, Ana Bas, David Calatayud, José Luis Mollà, MADAFAKA & The Toxic Kiwis, Alfredo García, Andrés Carull, Quela Alapont, Toni Marzal, Josep Miquel Palop, Vicente Reig, Paco Roca, Cesc Roca, Mercedes González, Kati Horna, Manuel de la Rosa, «Ragara», Toni Marzal i Ángel Patiño. La portada del llibre és també el cartell anunciador d’aquesta edició de la Fira, obra de la il·lustradora Mar Hernández «Malota».

«Aquesta és una publicació històrica, ja que per primera vegada ha estat íntegrament escrita per dones i relacionada amb l’avanç social per a la ciutat que s’ha produït en aquesta legislatura», ha manifestat a la presentació l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha felicitat a Purificació Mascarell per la seua coordinació, així com a les col·laboradores del treball. «Any rere any es busca innovar el concepte, trobant un nou plantejament. Enguany és evident que el concepte amb el que s’ha treballat és ben significatiu, i la qualitat tècnica del treball és impecable, amb textos d’interés i unes il·lustracions i fotografies de molta qualitat. Amb ell fem un pas més en el camí de la igualtat reial i efectiva».

No hay comentarios

Dejar respuesta