Firall atreu un gran públic al llarg del cap de setmana

L’Albereda de Xàtiva ha acollit aquest cap de setmana la primera edició de la Fira de l’All tendre, on han acudit molts productors locals ha exposar el seu producte i a explicar la història de la gastronomia de la ciutat amb diverses activitats.

Al llarg del dissabte, han sigut centenars de persones les que han passejat per l’albereda i han assaborit un dels productes més arrelats i més oblidats de la gastronomia de Xàtiva. I és que Firall pretenia fer memòria i reivindicar la importància de l’all tendre com a part de la història col·lectiva de la ciutat, com a símbol identitari.

El temps, clarejava un dissabte assolellat fins al mig dia que un tempesta passatgera deixe un bon aiguat , però després de la pluja tornava el sol i la Firall va poder seguir amb el seu programa establit.

IMG_5732-w700-h525Pascual Barberà Pastor és productor d’all tendre, llaurador i venedor. Ell, com molts altres ha aprofitat l’ocasió per exposar el seu material, que després de tants anys d’esquenes al públic local, sembla tornar a tindre visibilitat. Amb exhibicions gastronòmiques s’ha mostrat la gran varietat de plats que s’aconsegueixen amb l’all tendre, que indirectament es troba present ací i enllà, en menjades diàries i en altres més especialitzades, com les sardines en escabex, un plat molt comú entre els més veterans.

IMG_5762-w700-h525La gent ha mostrat sovint la seua sorpresa davant la gran utilitat d’aquest producte, i altres han descobert amb no poca fascinació fins a quin punt Xàtiva és un punt de referència en la producció de l’all tendre. Miquel Lorente, tinent d’alcalde de Xàtiva, ha explicat al diaridigital.es: «Aquest és un punt de partida d’una nova economia a Xàtiva, apostem per una economia productiva i no especulativa, que cree riquesa entre la població. Hem començat per l’agricultura i per un cultiu identitari de la nostra ciutat a qui volem donar un valor afegit. I volem aconseguir-ho amb una certificació de qualitat, i si pot ser, un reconeixement a nivell europeu.».

Lorente ha posat molt d’èmfasi en la posada en marxa d’aquesta fira, i ara, una vegada finalitzada, ha expressat la seua satisfacció, tant per l’assistència com per l’objectiu assolit. «Les expectatives que s’han generat s’han acomplit, i comença l’empoderament de la gent del camp que tant de temps ha estat oblidada», ha sentenciat.

IMG_5791-w700-h525A més, hi havia una exposició fotogràfica, «De la terra a la taula», a càrrec d»Edu Francés, com a complement d’aquesta fira, que també ha comptat amb un èxit d’assistents, tant a la presentació com al llarg del cap de setmana. Tots aquells que s’apropaven curiosos a les paradetes a compar o a informar-se, feien una volta cap als grans panells on hi havia exposades les fotografies en grans dimensions, i on l’all tendre era el protagonista tant a la terra com a la taula.

No hay comentarios

Dejar respuesta