L’Albereda de Xàtiva ha acollit aquest cap de setmana la primera edició de la Fira de l’All tendre, on han acudit molts productors locals ha exposar el seu producte i a explicar la història de la gastronomia de la ciutat amb diverses activitats.
Al llarg del dissabte, han sigut centenars de persones les que han passejat per l’albereda i han assaborit un dels productes més arrelats i més oblidats de la gastronomia de Xàtiva. I és que Firall pretenia fer memòria i reivindicar la importància de l’all tendre com a part de la història col·lectiva de la ciutat, com a símbol identitari.
El temps, clarejava un dissabte assolellat fins al mig dia que un tempesta passatgera deixe un bon aiguat , però després de la pluja tornava el sol i la Firall va poder seguir amb el seu programa establit.
Pascual Barberà Pastor és productor d’all tendre, llaurador i venedor. Ell, com molts altres ha aprofitat l’ocasió per exposar el seu material, que després de tants anys d’esquenes al públic local, sembla tornar a tindre visibilitat. Amb exhibicions gastronòmiques s’ha mostrat la gran varietat de plats que s’aconsegueixen amb l’all tendre, que indirectament es troba present ací i enllà, en menjades diàries i en altres més especialitzades, com les sardines en escabex, un plat molt comú entre els més veterans.
La gent ha mostrat sovint la seua sorpresa davant la gran utilitat d’aquest producte, i altres han descobert amb no poca fascinació fins a quin punt Xàtiva és un punt de referència en la producció de l’all tendre. Miquel Lorente, tinent d’alcalde de Xàtiva, ha explicat al diaridigital.es: «Aquest és un punt de partida d’una nova economia a Xàtiva, apostem per una economia productiva i no especulativa, que cree riquesa entre la població. Hem començat per l’agricultura i per un cultiu identitari de la nostra ciutat a qui volem donar un valor afegit. I volem aconseguir-ho amb una certificació de qualitat, i si pot ser, un reconeixement a nivell europeu.».
Lorente ha posat molt d’èmfasi en la posada en marxa d’aquesta fira, i ara, una vegada finalitzada, ha expressat la seua satisfacció, tant per l’assistència com per l’objectiu assolit. «Les expectatives que s’han generat s’han acomplit, i comença l’empoderament de la gent del camp que tant de temps ha estat oblidada», ha sentenciat.
A més, hi havia una exposició fotogràfica, «De la terra a la taula», a càrrec d»Edu Francés, com a complement d’aquesta fira, que també ha comptat amb un èxit d’assistents, tant a la presentació com al llarg del cap de setmana. Tots aquells que s’apropaven curiosos a les paradetes a compar o a informar-se, feien una volta cap als grans panells on hi havia exposades les fotografies en grans dimensions, i on l’all tendre era el protagonista tant a la terra com a la taula.