Xàtiva gaudix de Chopin amb el brillant concert de Ferran López Carrasquer

El jove intèrpret de 21 anys va oferir a la Casa de la Cultura un intens recital de quasi hora i mitja premiat amb una aclaparadora ovació per part dels assistents

AGUSTÍ GARZÓ

Era una d’eixes cites culturals que semblen clandestines per la poca (es diria que nul·la) promoció que se’ls dona. Però els qui estan atents als (pocs) cartells que ho anunciaven i, a més a més, l’agenda d’un dissabte de vesprada a les cinc i mitja els ho permetia, eixos; només eixos van gaudir d’un enlluernador concert de piano de l’intèrpret i compositor Ferran López Carrasquer (València, 2003). El jove pianista suecà de 21 anys va oferir un repertori íntegrament dedicat a Frédéric Chopin (1810-1849). Dues parts que varen semblar un recital unitari per què només van ser interrompudes per una breu salutació (i els primers aplaudiments de la vesprada) entre Preludios opus 28 i Nocturno opus 62-1. Després de 70 minuts i amb el concert oficial finalitzat, el públic va ovacionar tan fortament Ferran que el pianista hagué d’oferir un bis i, tot i haver abandonat la sala, una segona propina. Finalment, una hora i vint minuts de concert. Efusives felicitacions per part dels espectadors i una ovació aclaparadora van fer de la cita amb la música clàssica una inoblidable vesprada d’emocions i excel·lència artística. Gaudir d’un concert d’aquestes característiques fou un luxe que caldria repetir més vegades.

Ferran va interpretar en la primera part Estudio opus 10-1; Balada núm. 2 opus 38; Estudio opus 25-4; Nocturno opus 48-2 i Preludios opus 28 (19-24), totes elles peces que van dels anys 1829 al 1841. El moviment 24 de l’última peça, en allegro appassionato, fou tal vegada el moment més vibrant d’un concert formidable en general. En la segona tocà Nocturno opus 62; Barcarola opus 60; Preludio opus 45; Nocturno opus 62-2 i Polonesa-Fantasía opus 61. Aquestes són totes obres de Chopin datades el 1846 menys Preludio opus 45, que és de 1841. Les dues propines foren el segon moviment del Concert per a piano i orquestra opus 11, i el Estudio opus 25-1. Igualment, de Chopin.

Ferran López va atendre Diari Digital després del concert. Quan les efusives mostres d’estima dels espectadors li ho van permetre, va declarar: «Crec que ha sigut una vesprada molt intensa; molta gent pensa que la música clàssica és una cosa relaxant i és tot el contrari. No sols per al que interpreta, sinó també per als que escolten. Fer aquest concert era una aposta complicada, però jo m’he sentit molt bé i com que Chopin és un dels meus compositors preferits m’he trobat superbé», va resumir el pianista. Preguntat per les dificultats del repertori, Lopez va afegir que davant un concert amb tanta exigència «difícil és tot, però puc dir també, i no soc l’únic que ho diu, que Chopin és l’únic compositor que és el més difícil en tot. N’hi ha alguns que tenen més coses mecàniques, altres més coses físiques… Però Chopin ho té tot: t’obliga a una exigència física, mecànica… Té cant. Ho té tot. Per a mi és molt satisfactori fer un recital així per què és un repte. I és música de la qual s’estan allunyant per com n’és de difícil; cada cop es toca menys Chopin i pense que és una errada», va concloure.

López Carrasquer té forts vincles a Xàtiva, on va estudiar el batxillerat. Els seus pares són els professors del CIP FP la Costera José Luis López i Celeste Carrasquer i ha tocat ja en diverses ocasions amb recitals propis, com en març de 2022 també en la Casa de la Cultura dins del cicle Pianíssim. «Crec que aquesta de la Casa de la Cultura de Xàtiva és una sala molt bona i el piano aquest [propietat d’Amics de la Costera i cedit permanentment a la ciutat] és un instrument molt bo també. Trobar un lloc per a fer concerts així i que te’l deixen gratuïtament és tot un privilegi», va assenyalar finalment. Ferran ha finalitzat el Grau Professional en el Conservatori Rafael Talens de Cullera amb les màximes qualificacions, i actualment continua la seua formació en el Musical Arts de Madrid. Ha actuat en sales de renom mundial com el Wiener Sal de Salzburg; el Royal Albert Hall de Londres; la Philarmonie de París i el Carnegie Hall de Nova York. També és compositor: ha estrenat la peça Sonata para piano opus 2. I entre els premis obtinguts figura el de Millor Pianista Espanyol del Concurs Internacional Ciutat de Vigo.

No hay comentarios

Dejar respuesta