Xàtiva celebra el dia de les Ciutats Educadores amb activitats i una cercavila circense

Fins a set espais culturals de la ciutat han dut a terme diferents accions per apropar els elements culturals als menuts i al veïnat

Xàtiva,30 de novembre de 2023.- Xàtiva ha celebrat aquest dijous 30 de novembre el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, amb una sèrie d’activitats a espais culturals de la ciutat organitzades des dels departaments d’Educació i Cultura que han culminat amb la lectura del manifest i amb un espectacle junt al Gran Teatre de Xàtiva. El lema d’aquest any és «La cultura, font de creació i aprenentatge a la Ciutat Educadora».

La capital de la Costera forma part des de 2018 de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, la qual aglutina a milers de municipis i ciutats d’arreu de tot el món que treballen per a projectes educatius de ciutat. La intenció d’aquest any és fomentar l’accés a la cultura, assegurant la igualtat d’oportunitats en el seu gaudi, reconeixent les diferents cultures i manifestacions culturals presents al territori i propiciant una educació artística de qualitat que permeta el desenvolupament personal i col·lectiu. Per a aquest fi s’han mobilitzat tots els agents culturals de la ciutat en una celebració dinàmica i participativa per promoure el diàleg i donar a conèixer les oportunitats artístiques del municipi.

L’activitat que s’ha proposat als centres educatius i al públic en general ha estat un recorregut entre les 10 i les 12 hores pels principals espais culturals de la ciutat. Així a la Casa de Cultura s’ha pogut veure el gravat guanyador de la XVII Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera (obra de la polonesa Ana Trojanowska), mentre que a la Biblioteca Municipal s’han pogut conèixer els serveis que s’ofereixen i les seccions de llibres. A l’Arxiu Municipal s’han mostrat documents històrics de gran rellevància com ara el Aureum Opus de Xàtiva (llibre de Privilegis de Xàtiva i el Regne de València que recull els privilegis atorgats al Regne de València des de 1238 fins 1329) i el Facsímil del mapa de l’efímera província de Xàtiva elaborat durant el trienni liberal. A més a més al museu de Belles Arts s’ha pogut conèixer una escultura de bronze de Francisco Bolinches, al museu de l’Almodí s’ha visualitzat una inscripció romana trobada a les excavacions de la Costa del Castell i al claustre del Conservatori s’ha escoltat música en directe i s’ha explicat la història de l’edifici i els estudis que es poden realitzar. Per últim, al Gran Teatre s’ha apropat als menuts i visitants al món de les arts escèniques amb un circ.

A més a més, a les 12h, davant del Gran Teatre de Xàtiva, ha tingut lloc la lectura del manifest d’aquesta jornada amb fi de festa a càrrec de la cercavila Disparatario Circ, un circ amb una dona, domadors, trapezistes, malabaristes, pitonisses i un cèrcol gegant que gira i gira; acompanyats per la música del grup Gatzara.

«Sabem que la cultura és un llegat viu i amb evolució constant que fomenta el sentiment de pertinença, i per a nosaltres l’accés i la participació activa a la vida cultural són essencials per al procés d’aprenentatge de qualsevol persona», ha explicat la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Educació Amor Amorós, qui ha destacat «l’alegria de veure els carrers plens de xiquets i xiquetes que s’han acostat a través de personatges de circ als nostres espais culturals per conèixer un poc més d’aquests espais, posant en valor el nostre treball diari en favor d’una educació més inclusiva».

No hay comentarios

Dejar respuesta