Xàtiva aprova al Ple municipal iniciar l’expedient per a la contractació del servei de neteja

També s’ha aprovat declarar el 2024 com a any Estellés a Xàtiva i una moció sobre l’aigua presentada per l’equip de govern

Xàtiva, 29 de febrer de 2024.- El plenari municipal ha aprovat per unanimitat l’aprovació de l’expedient per a la contractació dels serveis de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans per procediment obert.

«Es tracta del contracte més important, econòmicament parlant, de tota la legislatura, a més de ser un contracte d’absoluta necessitat i urgència. Recordem que seguim amb el contracte heretat del govern anterior al 2015, un contracte deficient amb retallada en pressupost i recursos humans, els resultats del qual a la vista estan de tota la ciutadania», ha explicat la regidora de Gestió de Residus i Neteja Viària Maria Beltrán, qui ha recordat que el plec va ser paralitzat «a conseqüència d’un recurs administratiu que ha comportat un retard, i que es va resoldre a finals de setembre».

Tal i com ha expressat Beltrán, amb els canvis introduïts s’espera que la neteja de la ciutat millore de forma notable, amb la implantació del cinquè contenidor i el servici de porta a porta al nucli antic de Xàtiva. «Aquest últim és un repte molt important de formació però també d’informació a la ciutadania, però que farà efectiva la recollida de la selectiva en una zona de Xàtiva que amb l’actual servici seria quasi inviable».

El contracte ascendeix a 32,28 milions d’euros repartits en una dècada i el plec contempla altres punts com ara millores per vehicles elèctrics que minimitzen l’impacte ambiental, programa d’educació ambiental, subministrament de poals per al porta a porta, la renovació de contenidors i la notable millora del servei de neteja tenint en compte les freqüències i els mitjans utilitzats, tant a la ciutat com als jardins i les zones verdes, les pedanies, els polígons industrials i les entrades de la ciutat.

La portaveu de Xàtiva Unida Amor Amorós ha indicat que «esperem que este inici d’expedient done pas a un nou model de neteja que faja que la ciutat estiga més ben cuidada, que els residus que generem es reaprofiten al màxim i en què l’únic que reduirem són les emissions dels vehicles per tenir un aire més net. L’aplicació del nou contracte suposarà més inversió i més treballadors i treballadores per arribar a més llocs amb més freqüència i escoltant de primera mà el que vol contínuament la ciutadania: millors actuacions de neteja i de manteniment de l’espai públic».

Per la seua part, el regidor del Partit Popular Eduardo Llopis ha protagonitzat una crítica intervenció que ha començat felicitant-se irònicament de que «per fi, després de més d’un any es porte a aprovació el contracte de neteja». Llopis ha assegurat que «estar més d’un any sense aquest contracte no és convenient per a una ciutat com Xàtiva». El regidor popular ha acusat al govern municipal de negligència, dient que «amb vostès una anomalia esdevé normalitat. La seua trajectòria en matèria de contractació i d’execució de contractes els avala i no precisament per a bé», passant a relacionar una extensa relació d’allò que ha qualificat com a «fiascos» de la gestió municipal. L’alcalde, qui ha instat repetidament a Llopis a centrar-se en la qüestió del debat, ha respost al popular que «nosaltres el que no fem és adjudicar a dit a les empreses amigues que després, presumptament, es dedicaven a finançar a algun club esportiu i contractar a dit per a que després n’hi hagen casos de corrupció. Nosaltres complim estrictament amb la legislació».

Per últim, el portaveu de VOX Francisco Suárez ha declarat que «ens congratulem de que per fi es puga licitar el contracte de neteja i que es millore la qualitat del servei perquè és del que més és queixa la gent».

Al plenari també s’han aprovat altres punts com ara el dictamen relatiu a l’increment de les retribucions del personal empleat públic de l’Ajuntament, una nova modificació de crèdits, el dictamen relatiu a la modificació de les bases d’execució del pressupost 2024, l’aprovació de la previsió i planificació de l’actuació delegada per a executar la construcció del Centre de Dia per a persones amb diversitat funcional emmarcat en el Pla Convivint (totes aquests per unanimitat); l’adhesió a la declaració institucional de la FVMP en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona (amb l’abstenció de VOX).

Estellés i aigua

El plenari municipal ha aprovat també dues mocions tractades en la vesprada de hui.

D’una banda s’ha donat llum verda a la declaració de l’any 2024 com a any Estellés a Xàtiva amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Partit Popular i Xàtiva Unida i el vot contrari de VOX; sumant-se així als altres 63 municipis on es posarà en valor la figura d’un dels poetes valencians més importants. A la moció es fa esment de la relació que Estellés va tindre amb Xàtiva, on va participar en un grapat d’aplecs, trobades, vetllades literàries i passejades, moltes de les quals quedaren reflectides en el llibre «Xàtiva», editat en 1980 per Amics de la Costera i il·lustrat per Joan Ramos. Dos dels poemes d’aquest llibre foren musicats per Ovidi Montllor i han esdevingut un símbol per a la ciutat.

D’altra banda es va tractar també una moció presentada pel Partit Popular al voltant de la renovació integral de la xarxa d’aigua potable, la qual va ser rebutjada amb els vots contraris de PSPV-PSOE i Xàtiva Unida ja que en el seu lloc es va aprovar una moció en aquest sentit presentada per part de l’equip de govern, però amb algunes esmenes.

Entre els acords subscrits en aquesta moció es troba l’elaboració d’un Pla d’Actuació per a la renovació integral de la xarxa de distribució d’aigua potable i sanejament de la ciutat, un projecte previst a llarg termini (pel que ha d’implicar a totes les forces polítiques municipals) i finançat amb fons propis i amb totes aquelles subvencions i ajudes que es puguen rebre des d’altres institucions. La moció contempla també una especial atenció a les persones afectades en els seus habitatges per les filtracions i humitats provocades pel servei públic (especialment en els casos de persones majors i persones afectades per l’escletxa digital) i el compromís d’informar a la població respecte a les intervencions que es duran a terme amb aquest Pla, amb especial atenció al veïnat del centre històric. Aquesta moció esmenada es va aprovar amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i VOX, i amb l’abstenció del Partit Popular.

No hay comentarios

Dejar respuesta