Xàtiva adjudica les obres de millora del Museu de l’Almodí

L’Ajuntament de Xàtiva ha adjudicat les obres per a la reparació i millora de l’aïllament en els tancaments exteriors del Museu de l’Almodí, instal·lació municipal que alberga les col·leccions museogràfiques dedicades a l’arqueologia, amb peces tan importants com la famosa pica islàmica del segle XI, les restes romanes de Vil·la Cornelius, les primeres restes trobades a la Cova Negra i moltes altres peces ibèriques, romanes, visigodes i musulmanes.

L’alcalde Roger Cerdà ha defensat la necessitat d’intervenció en el Museu de l’Almodí, ja que “el museu funciona des de fa més de trenta anys i calia realitzar una millora de la seua eficiència energètica. El museu està experimentant una clara tendència a l’augment en el número de visitants. L’any passat el visitaren 17.767 persones, 2.289 més que en 2017, el que suposa un increment del 15%. En el que duguem de 2019, ja han passat per l’Almodí 7.362 visitants, el que indica un creixement del 17%, respecte al mes d’abril de 2018”.

Després del pertinent procés administratiu, les obres han estat adjudicades a la mercantil Bluedec S.L., per un pressupost de 162.808,96 euros, amb un termini d’execució de tres mesos des de l’inici de l’actuació, que es preveu tinga lloc al llarg del mes de maig. Segons l’informe de la mesa de contractació de l’Ajuntament, l’empresa adjudicatària ha estat la que millor puntuació ha obtingut, atenent als criteris de valoració establerts en el plec de contractació.

L’actuació compta amb una ajuda de 81.075,48 €, amb càrrec al Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020, tal com va avançar el director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Antoni Such, en una visita a Xàtiva per anunciar la concessió de subvencions per a projectes d’actuacions de protecció, conservació, recuperació i posada en valor de béns del patrimoni cultural valencià. La subvenció ascendeix pràcticament al 50% del pressupost de les actuacions, corrent per part de l’Ajuntament l’aportació del 50% restant.

Les obres consistiran en una reparació i millora de l’envoltant de l’edifici que suposen la millora de la seua eficiència energètica. D’una banda, es procedirà a la renovació completa de les fusteries exteriors, incorporant vidre doble que millore l’aïllament. D’altra banda, es procedirà a alçar tota la teulada dels dos edificis que conformen el museu, aplicant una capa d’aïllant tèrmic i impermeabilitzant el tauler abans de reposar el teulat. Finalment, es durà a terme un repintat de la façana del complexe i l’aplicació d’un antioxidant en els elements metàl·lics.

El Museu Municipal de l’Almodí és un centre cultural que traspua història de Xàtiva. En el recorregut per les seues plantes es troben des dels primers vestigis del Paleolític fins als temps en que la ciutat pertanyia a les terres d’Al-Andalus. El museu es troba ubicat a un valuós edifici del mateix nom, antiga llotja del blat construïda en a mitjan segle XVI, en el qual destaca la façana gòtica original i un excepcional pati renaixentista amb columnes jòniques. Així mateix ocupa l’edifici adjacent, antic Pes Reial reformat amb posterioritat per albergar la Duana de Mercaderies i més tard el Banc d’Espanya.

La línia de subvencions dels Fons FEDER per a rehabilitació de patrimoni que gestiona la Generalitat Valenciana arriben als 40 milions d’euros, estant lligades a l’activitat econòmica i l’explotació turística d’aquest patrimoni. El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) és un instrument financer de la Comissió Europea que té com a finalitat l’ajuda per al desenvolupament econòmic de les regions de la Unió Europea.

No hay comentarios

Dejar respuesta

cinco × 2 =