Xàtiva acull l’exposició «Rius per l’aire. Aqüeductes de la Comunitat Valenciana»

La mostra es complementa a través de dos espais diferenciats com la Casa de Cultura i el Museu de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança

El museu de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança i la Casa de Cultura de Xàtiva alberguen des de hui, i fins el proper 13 de desembre, l’exposició «Rius per l’aire. Aqüeductes de la Comunitat Valenciana», organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València. Aquest matí ha tingut lloc la presentació i un passe de premsa, al qual han assistit la regidora de Cultura Raquel Caballero i el Director de la Càtedra i catedràtic d’Història de l’Art Luis Arciniega.

L’exposició s’apropa a les més significatives conduccions suspeses de la xarxa hidràulica valenciana des de l’Antiguitat fins a mitjans del segle XIX, moment en que es generalitza l’abastiment contemporani d’aigua a les poblacions. Per a tal fi compta amb abundant material gràfic, combinant fotografia antiga i moderna amb mapes i plànols, gravats i altres materials audiovisuals, tot amb l’objectiu de realçar el patrimoni de la cultura de l’aigua, senyal d’identitat del territori valencià.

La Càtedra Demetrio Ribes es dedica des de l’any 2003 a l’estudi del transport i de les seues infraestructures, l’obra pública i l’enginyeria. «Un aspecte fonamental precisament és l’enginyeria hidràulica, que és el tema d’aquesta exposició que recull l’admiració d’un arquitecte de mitjans del segle XV al veure com l’aigua entrava a Roma a través d’uns aqüeductes que semblaven rius per l’aire», ha explicat el director de la Càtedra Luis Arciniega, qui ha assegurat que «per a Xàtiva aquest estudi és significatiu ja que al segle XVI ja es deia que era la ciutat amb major abundància d’aigua i fonts de tot el regne, determinant fins i tot el seu urbanisme».

L’exposició recull material de nombroses biblioteques, arxius i fototeques d’àmbit nacional per a aportar al públic un repertori que permet contextualitzar la singularitat del patrimoni de Xàtiva amb la mateixa tipologia que existeix en la resta de la Comunitat Valenciana.

«És una oportunitat tenir aquesta exposició perquè servirà com a reclam turístic per a les famílies que visiten la nostra ciutat», ha explicat la regidora de Cultura Raquel Caballero, qui ha recordat que també s’han organitzat per al mes de desembre unes visites guiades gratuïtes per tal de conèixer millor la ruta de l’aigua de Xàtiva, «que com sabeu és un recurs turístic més que tenim».

A més a més cal destacar que s’ha oferit una unitat didàctica a tots els centres de la ciutat i de la comarca, per tal de que coneguen millor la geografia i el ric patrimoni hidràulic a la Comunitat Valenciana. «D’aquesta manera els alumnes de Primària i Secundària podran conèixer de primera mà tots els continguts que estan treballant ja en les assignatures de ciències i ciències socials, ja que es mostren de forma didàctica tots els aqüeductes del nostre territori» ha indicat Caballero.

 

No hay comentarios

Dejar respuesta