La proposta del PSPV va obtenir el suport unanim per a realitzar un procés participatiu que finalitze amb una declaració institucional per a atorgar un estatus legal reconegut al Riu Sants comprometent-se a aconseguir un cabal continu i la renaturalització de tot el seu recorregut.
La proposta socialista emulant el procés realitzat en la localitat corunyesa d’Outes pretén millorar els mecanismes de protecció del riu i afavorir el seu ecosistema. El Tins va ser el primer riu a Espanya que té reconeguts els seus drets des de febrer de 2024 i la Corporació Municipal de l’Alcúdia de Crespins inicia amb aquest acord el procés perquè el Sants segueixca el mateix camí.
L’objectiu de l’acord plenari d’ahir és aconseguir un cabal continu i constant per a garantir la seua biodiversitat, renaturalitzar el seu curs amb la recuperació de l’arbratge de ribera, controlar les espècies invasores, netejar els marges de residus i finalment organitzar activitats divulgatives i de respecte cap al riu.
L’existència de l’Alcúdia de Crespins no es pot explicar sense el Riu Sants i la meta és anar més enllà de la recuperació de l’espai per a avançar cap a la creació d’un compromís social.
La moció socialista, aprovada per unanimitat, permetrà que a través d’un procés participatiu s’aconseguisca una declaració institucional i uns compromisos per part de la ciutadania. A més, l’Ajuntament promocionarà la creació del Consell de l’Aigua i es compromet a treballar en la consecució d’un cabal continu. Finalment, l’Ajuntament es compromet a buscar els suports i recursos necessaris per a aconseguir un projecte de renaturalització de tot el seu recorregut integrant el riu en la trama urbana, així com, el respecte i posada en valor dels elements de rellevància arquitectònica i patrimonial que es troben en el seu curs, així com, les seus afeccions.
Ocupació, habitatge i medi ambient.
En la mateixa sessió plenària es van aprovar tres mocions més presentades pels socialistes referents als programes d’ocupació, l’assessorament sobre habitatges i mesures d’àmbit mediambiental.
Tots els grups polítics van secundar exigir a la Generalitat Valenciana la posada en marxa de manera urgent dels programes d’ocupació i d’atenció a col·lectius específics per a afavorir i facilitar la inserció en el mercat laboral.
D’altra banda, es va aprovar una proposta per a millorar l’assessorament a les persones propietàries d’habitatges de més de cinquanta anys mitjançant una nova campanya informativa i l’Ajuntament es va comprometre a la col·laboració amb l’oficina Xaloc (Oficina d’habitatge, rehabilitaicó i regenarció urbana) dependent de la Mancomunitat i l’estudi d’un conveni amb el Col·legi d’Arquitectes.
Per últim, també va obtenir el consens de tot el plenari la recuperació del mes mediambiental, mesures de protecció i promoció de l’arbratge en el nucli urbà, així com, l’augment de les partides pressupostàries a aquest efecte i finalment s’iniciïn els tràmits per a l’elaboració d’una ordenança municipal d’arbratge i àrees verdes municipals.