Una ullada a la Història de la Fábricació de Torrons a Xàtiva

Cartes dels lectors: © Josep Sanchis Martinez 2017

A la nostra ciutat, durant molts anys s’han pogut comprar torrons fabricats ací.

Una de les fábriques més antigues que oferia els productes de xocolate, café torrat i torrons, a més d’altres, va ser la dels Fills de Rafael Reig. que ja en 1922 tenia el despatx de colonials a l’anomenada aleshores plaça d’Alfonso XII, (actualment plaça del Mercat) popularment coneguda com Casa Reig, la tenda dels escalons.

En 1926 apareix al cens industrial de la ciutat la fábrica de xocolates dels Fills de Rafael Reig, Societat en Constitució, ubicada al carrer Font Alta.

Després de la guerra civil, a més de comptar amb aquest dos emplaçaments, els Reig obrin també una sucursal a l’avinguda José Antonio núm 20 (avuí Albereda Jaume I).

La fábrica del carrer Font Alta va ser gestionada fins als anys vuitanta del segle passat, que deixa la producció per passar al cese d’activitat, per la Cooperativa Obrera Santa Fe, desapareguent amb ella la marca Chiquilin, que figurava registrada des de feia un fum de temps, amb el núm 105743.

(Cal recordar ací que Dionisio Estellés (Casa Donís) fabricava i comercialitzava el xocolate Chiquilin als anys 30 del segle XX, en un obrador i tenda ubicada al carrer Menéndez Pallarés (actualment plaça Benlloch).

Als anys cinquanta del segle XX produïa un obrador a la plaça de Mossen Urios núm 2 on la publicitat de l’època indicava: Fábrica de Turrones, dulces y calabazate de Rafael Soler Juan. Especialidad: Turrón Jijona Soler. Teléfono 313 Játiva.

En alguns casos el públic aportava el cacauet de la seua propietat i el torroner el molia i produïa les barres de torró corresponent segons la quantitat aportada de matèria primera, cobrant la feina del procés i la compensació per la maquinària emprada en ell.

Altre comerç local que oferia torrons propis, era la tenda d’Elies Carbonell que s’anunciava així: Fábrica de Turroenes en Jijona Elias Carbonell. Caramelos, peladillas y grageaas en calidad exquisita. Játiva, calle José Antonio, 38 (actualment Albereda Jaume I).

També diverses confiteries i pastisseries de Xàtiva han produït torrons en les festes nadalenques, entre les quals es trobava Deogracias Campos, en la seua pastisseria que data de 1915 Dulces Campos ubicada molt de temps a l’Albereda, 36 i actualment traslladada a Vicent Andrés Estellés, 2.

No hay comentarios

Dejar respuesta