Un veí de la Granja de la Costera, premi al Valencià de l’Any

El Patronat de la Fundació Huguet de Castelló ha atorgat per unanimitat els Premis Valencians i Valencianes de l’any 2021, que en esta edició ha recaigut sobre Josep Daniel Climent (la Granja de la Costera, 1959), juntament amb l’editorial Afers i el grup musicial Carraixet.

Estos premis reconeixen, des de 1968, la trajectòria de personalitats i entitats socials que destaquen en la dignificació de la llengua dels valencians en l’àmbit artístic, científic o cultural en general. Entre els guardonats, Josep Daniel Climent compartirà mèrits amb autors de la talla de Nicolau Primitiu, Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Enric Valor… o grups com Al Tall, Escola Valenciana, Saó, entre altres.

Josep Daniel Climent Martínez ha estat destacat per la seua tasca de divulgador i treballador per la llengua dels valencians, tant des de la docència (catedràtic d’institut i professor de la UOC) com de la publicació de llibres, entre els quals destaquen els referits a les Normes del 32, a més de ser l’autor d’un blog de referència amb més de mig milió de consultes: https://interesperlallenguadelsvalencians.blogspot.com/.

L’Editorial Afers ha destacat per la seua trajectòria durant 40 anys estimulant des de Catarroja la vida intel·lectual de l’entorn del valencià i de la llengua catalana en general, que s’ha concretat amb la publicació de les revistes Afers o Mirmanda, com per l’edició de cinc centenars de llibres agrupats en diverses col·leccions.

El grup musical Carraixet, nascut el 1972 –i actualment compost per veus íntegrament femenines–, ha rebut el premi a la producció audiovisual i per la trajectòria musical i de compromís amb el País Valencià.

La Fundació Huguet va ser constituïda en 1962 a Castelló amb la finalitat de promoure i dignificar la cultura valenciana, amb una especial sensibilitat per la llengua dels valencians. Els Premis Valencià de l’any són atorgats des de 1968 en reconeixement a personalitats i grups socials que destaquen per la seua trajectòria en defensa de la llengua en l’art, la ciència i la cultura en general.

En definitiva, els premis reconeixen el treball de «valencians i valencianes singulars», en paraules de Vicent Pitarch, un dels patrons, o bé, com afirma Manuel Sanchis Guarner, d’homenatjar al «valencià distingit de l’any».

Uns premis que reconeixen grans figures del valencianisme

El primer guardonat, en 1968, va ser Nicolau Primitiu (de qui enguany se celebra el cinquantenari de la mort). Li seguiren noms com Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Joan Senent, Sofia Salvador, Enric Valor, Matilde Salvador, Germà Colón, Ferrer Pastor o Ciprià Císcar, entre altres. Des de l’any 2000 fins a l’actualitat la sèrie de guardonats ha continuat amb la incorporació de Joan Francesc Mira, Pere M. Orts, Isabel-Clara Simó, Carmelina Sánchez-Cutillas, Raimon, Rosa Serrano o Maria Conca, entre altres.

A més a més, des del 1997 naix una nova modalitat del premi amb la idea de reconèixer personalitats o entitats amb una projecció remarcable en qualsevol activitat social, i que s’ha atorgat a Al Tall, el Patronat del Tractat d’Almisrà, Escola Valenciana, el Poble de Castelló, Saó, la Societat Castellonenca de Cultura o al personal sanitari valencià.

Patronat de la Fundació Huguet

No hay comentarios

Dejar respuesta