S’inicien les jornades de memòria democràtica de Xàtiva amb l’educació com a protagonista

Demà dimecres tindrà lloc al Gran Teatre de Xàtiva la presentació del documental dirigit per Jaume Bayarri i produït per Paella Productions «Espais de pau en temps de guerra», basat en el llibre de Vicent Torregrossa «República, Guerra Civil i Educació. Xàtiva 1931-39». Aquest llargmetratge tracta sobre la Colònia Escolar de Bellús que, durant la guerra va acollir a xiquets procedents, principalment, de Madrid. L’entrada serà lliure, amb invitació que es podrà recollir en la Casa de la Joventut, la Casa de Cultura o en les taquilles del Gran Teatre dues hores abans de la projecció.

Aquesta presentació és el pòrtic de les Jornades de Memòria Democràtica que la Regidoria de Memòria, en col·laboració amb el CEFIRE de Xàtiva, ha organitzat per a aquest més d’abril. En aquesta ocasió, les Jornades, que s’inicien el dijous 12 en el Saló d’Actes del CEFIRE de Xàtiva, estan centrades bàsicament en l’educació. Així, no sols s’analitzen les colònies escolars sinó també el paper de les mestres en la renovació pedagògica durant la república, amb algunes històries de vida de professionals de l’educació. Així mateix, hi haurà una sessió dedicada a mostrar projectes de recuperació de la memòria democràtica que alguns centres escolars han portat endavant.

Segons Alfred Boluda, regidor de Memòria, «la realització d’aquestes Jornades té diferents objectius, d’una banda contribuir a què el professorat vaja formant-se en aquesta temàtica i de l’altra, acostar al gran públic aspectes de la memòria que van més enllà de la repressió». És per això que totes les sessions estaran obertes a tot el públic. A més, i a tal fi, el dia 18 s’inaugurarà al Gran Teatre l’exposició «No tindreu pau després de la guerra» de la Diputació de València.

PROGRAMA
Dia 11 d’abril. Presentació documental «Espais de pau en temps de guerra» sobre la Colònia Escolar de Bellús. Gran Teatre de Xàtiva a les 19:30.

Dia 12 d’abril. Conferència de sobre les colònies escolars. Lloc: CEFIRE. Hora 18:00

Dia 17 d’abril. Conferència de Carlos Hernández de Miguel «Españoles en los campos de la muerte de Hitler». Lloc: Saló d’Actes de la Casa de Cultura. Hora: 19:00/19:30

Dia 19 d’abril. Conferència de Carme Agulló «Les mestres de la República». Lloc: CEFIRE. Hora 18:00

Dia 23 d’abril. Experiències educatives en el tractament escolar de la memòria (IES Simarro i IES Guadassuar). CEFIRE. 18:30

Dia 26 d’abril. L’educació a Xàtiva a la II República. Algunes històries de vida. CEFIRE. 18:30

El dia 18 d’abril s’inaugurarà al Gran Teatre l’exposició «No tindreu pau després de la guerra»

1 Comentario

  1. Els del Comite Revolucionari de Xativa es van carregar a mig centenar de xativins. Quan se’ls van carregar, van anar pels atres pobles buscant-ne mes. Robar i matar, matar i robar. No van fer un atra cosa en la guerra. El comunisme va matar a mes de 100 millons de persones al segle XX. Els representants de la ideologia mes criminal de la historia donant lliçons de democracia. Mos han fotut.

Dejar respuesta