Sanitat incorpora en el calendari infantil la vacuna enfront del Virus Papil·loma Humà

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica avui la incorporació en el calendari infantil de la vacuna enfront del Virus Papil·loma Humà (VPH) als xiquets de 12 anys. Fins ara, es contemplava només per a les xiques d’aquesta edat però, a partir de l’1 d’octubre, també s’oferirà la vacuna als xiquets nascuts en 2010.

La resolució que modifica el calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana entra en vigor l’1 d’octubre de 2022 amb el que, a partir d’aquest moment, es fa efectiva l’extensió de la vacuna del VPH als adolescents de 12 anys.

D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana, que es converteix en una de les primeres autonomies a estendre als xiquets la vacunació contra el VPH. Es tracta d’una mesura que busca garantir i ampliar la protecció enfront de la infecció tant a xiquets com a xiquetes.

“La vacuna contra el VPH protegeix de manera eficaç contra les infeccions del VPH, és segura i no sols beneficia a qui la rep sinó que també ajuda a protegir als altres. Per això, quantes més persones es vacunen, menys circularà el virus”, ha explicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

Els primers adolescents que rebran la vacuna contra el VPH seran els xiquets que van néixer al gener de 2010, després febrer de 2010, març de 2010 i així successivament.

S’anirà immunitzant a mesura que els menors acudeixin als centres de salut, on se’ls oferirà la vacuna i, a més, la Conselleria de Sanitat dissenyarà campanyes de captació activa de la població susceptible de vacunar-se (via SMS, trucada telefònica o correu postal).

La vacuna que s’administrarà és la que incorpora nou serotips, que ofereix protecció enfront dels tumors més freqüents relacionats amb aquest virus, a més de les berrugues genitals. S’inocularan dues dosis, amb 6-12 mesos de separació.

Evidències científiques

La vacunació contra el VPH també als nois es basa en evidències i recomanacions de societats científiques i organismes internacionals que advoquen per aquesta mesura per a contribuir a reduir la infecció pel virus del papil·loma humà i, d’aquesta manera, disminuir la incidència de tumors relacionats amb ell, especialment el càncer de coll d’úter en les dones, però també altres tumors menys prevalents en els homes.

A més, la infecció pel VPH, un virus amb el qual la majoria de persones sexualment actives té contacte al llarg de la seva vida, pot causar berrugues genitals, amb el que la vacunació enfront d’aquesta malaltia també ajudarà al seu control.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual. El sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi.

Una vegada que es contreu, la infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, la millor manera de prevenir el contagi del virus del papil·loma és la vacuna.

No hay comentarios

Dejar respuesta

tres × cuatro =