REINA, FESTERA, FIRERA MAJOR O RES…

Article d’opinió per: José Ramón Cerdá.
La Fira de Xàtiva, és una setmana molt alegre i festera, i des de fa molts anys, una dona, amb gran il·lusió la representa, sense que ningú l’obligue i per voluntat pròpia. Sempre s’ha anomenat Reina o Festera, a qui amb gran orgull ha representat el càrrec i qui amb gran satisfacció ha rebut les mostres d’afecte per part de tots els veïns, que mai l’han qüestionat.

Però per diversos motius, hi ha crítics amb el càrrec, que ho intenten abolir i ara la seua continuïtat s’ha posat en perill. I per a recolzar la seua desaparició, he sentit dir als detractors, que és una figura decorativa, passada de moda que desprestigia a la dona; però jo el que he vist sempre, és que les autoritats, la Ciutat i els seus veïns han tractat a la “Reina” amb gran respecte, amb molt afecte i cap d’elles s’ha sentit desprestigiada. La igualtat de les dones i la defensa dels seus drets, que compartisc com el primer, no pot estar en perill per aquest càrrec, ni crec que siga una batalla a disputar en aquest escenari. La seleccionada està representant un paper en la seua Ciutat, com una artista ho representa en un escenari o en una pel·lícula, i a ningú se li ocorre pensar per això que a l’actuar en una obra es desprestigie la dona. També diuen que és un gasto innecessari, però pense que dins del pressupost de Fira és un gasto perfectament assumible i gens desestabilitzador per a la Ciutat.

En algun temps, a ser Reina de la Fira només podien aspirar les jóvens filles de pares adinerats de la Ciutat. Actualment està a l’abast de qualsevol jove interessada amb el càrrec, amb la qual cosa, tampoc es pot esgrimir com a rebuig per ser “elitista”. Però el que més curiós em pareix és que els mateixos motius per al rebuig de la “Reina de la Fira” no s’esgrimisquen quan es parla de la Fallera Major de Xàtiva, i no és perquè estiga donant idees, perquè en el que a mi respecta, em pareix tant bé una representació com l’altra; però em resulta curiós que ningú qüestione la figura de Fallera Major de Xàtiva, i pense, que tal vegada siga perquè la Fallera Major està protegida per un nombrosíssim “regiment de fallers” partidaris d’ella, i els seus possibles detractors no s’atrevisquen ni a plantejar la seua desaparició per veure’s en gran minoria; en canvi la Reina de la Fira, la Festera o la Firera Major, com es vulga anomenar, no té darrere un col·lectiu tan nombrós que la defenga i eixa debilitat i desprotecció s’aprofita per a qüestionar-la.

En uns dies se sotmetrà a consulta la seua continuïtat o no. Tal vegada siga aquesta consulta, el “peatge” a pagar per tindre un “tripartit”. Siga com siga, prompte sabrem si en la pròxima Fira tindrem: Reina, Festera, Firera Major… o res.

José Ramón Cerdá.

No hay comentarios

Dejar respuesta

dieciocho + nueve =