Professionals del Dret i associacions de dones plantegen mobilitzacions contra la supressió dels jutjats de violència de gènere a Xàtiva

La manifestació del 25-N canvia el seu itinerari habitual per a passar per davant dels jutjats

Aquest matí hi ha hagut una intensa activitat a l’Ajuntament de Xàtiva, com a conseqüència de la supressió de les competències de violència sobre la dona als jutjats de Xàtiva. A les 10 hores, l’alcalde ha atès les reivindicacions des distints actors que operen en terreny jurídic a la ciutat. La representació ha estat formada per la magistrada jutgessa degana dels Jutjats de Xàtiva, Susana Company; el secretari del Col·legi d’Advocats de València, Francisco Ferrer; el delegat a Xàtiva d’aquest col·legi professional, Juan Benavent; la procuradora Mónica Torró, els lletrats xativins José Luis Gutiérrez i Fernando Clemente i Claudia Suárez, advocada de Canals.

En la reunió, s’ha fet palès el profund malestar i gran preocupació per la situació que provoca l’aprovació del Reial Decret 954/2022 de 15 de novembre de creació de noves unitats judicials, ja que produeix un canvi substancial que afecta al partit judicial de Xàtiva, el qual perd les competències a favor d’un jutjat exclusiu de violència sobre la dona que la norma crea ara en Alzira. Com a conseqüència, els casos de violència de gènere i d’altres tipus de violència sobre la dona que ara són jutjats a Xàtiva passarien a jutjar-se en la capital de la Ribera, mesura que xoca amb l’oposició frontal d’ajuntaments, professionals del Dret i associacions feministes de les comarques de La Costera i La Canal de Navarrés.

La trobada ha servit per analitzar la situació, la qual, en paraules d’un dels lletrats assistents, es contempla com una «desprotecció a les víctimes i una victimització secundària en aquestes comarques», així com una amenaça per al futur de la seu judicial de Xàtiva, ja que l’impacte de la mesura suposarà un descens dels litigis i una perspectiva de caiguda dels jutjats que pot acabar en la seua desaparició o assimilació per altres partits judicials limítrofes, amb tota la sèrie de perjudicis que això significaria per al futur de la ciutat. Els professionals del Dret de La Costera i La Canal estudien mobilitzacions de protesta com ara concentracions, aturada d’activitat o, fins i tot, donar-se de baixa del torn especialitzat d’assistència a las víctimes de violència de gènere. El secretari del Col·legi d’Advocats ha manifestat el seu recolzament.

Hores més tard, a les 13:30h, s’ha celebrat una convocatòria extraordinària del Consell de les Dones, a la qual ha assistit també l’alcalde Cerdà, per a avaluar la situació i abordar les possibles mesures a prendre per part d’aquest òrgan consultiu que aglutina a nombroses representants de les associacions de dones de Xàtiva.

Un dels acords que s’han pres ha estat el de variar l’itinerari per on tradicionalment transcorre la manifestació del 25-N, que anualment es convoca per a reivindicar l’eliminació de la violència sobre les dones. D’aquesta manera, la manifestació d’enguany eixirà des de la porta de l’Ajuntament, a les 19 hores, però canviarà el recorregut habitual per tal de passar per la plaça de la Trinitat, on es troba la seu dels jutjats.

El sentir general de les representants que conformen el Consell de les Dones és de rebuig de la supressió d’aquestes competències per als jutjats de Xàtiva, ja que això suposa «una revictimització de les dones que és allò més terrible que hi ha», segons paraules de la regidora de Xàtiva Unida, Cesca Chapí.

A continuació, reproduïm íntegrament el manifest aprovat pel Consell de les Dones de Xàtiva per la Igualtat i contra la Violència de Gènere:

«MANIFEST 25 DE NOVEMBRE DE 2022«

El 25 de novembre commemorem el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. Un any més, sí. Perquè malauradament, continua sent necessari que tota la ciutadania isca al carrer, perquè continuen assassinant-nos. Enguany 58 dones han sigut víctimes de violència masclista junt a 4 xiquetes i xiquets que han sigut assassinats. Aquestes dones formen part del registre més negre de l’estat espanyol: 1.171 dones assassinades des de 2003, any que començà el registre.

Aquesta violència no és un fenomen fortuït; forma part d’un sistema patriarcal amb valors masculins hegemònics. Així, alguns homes creuen que les dones no són iguals en drets que ells, simplement, pel fet d’haver nascut dona.

Hui recordem tant als assassins, responsables directes de les seues morts, com qui pretén justificar la violència sobre les dones, menysprear-la o inclús negar-la. La violència sí té gènere. Ho demostren no sols les dades de les assassinades, sinó també les manades, les agressions sexuals, la inseguretat de totes les dones quan eixim al carrer, les submissions químiques, la violència vicària… i, en definitiva, tot allò que apuntala el masclisme i que patim les dones.

Per això, ens és necessari apostar per més feminisme. Feminisme com a moviment polític i social. Feminisme per la igualtat i per la justícia. I, sobretot, feminisme en les institucions. En Xàtiva disposem de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Casa de les Dones, el Punt de Trobada Familiar o, més recentment, el Centre Dona Rural 24 hores. A més, la Policia Local de Xàtiva es va integrar a la xarxa VioGén en 2017, fet que li permet dur a terme un acompanyament de les víctimes.

En una data com hui, no podem oblidar l’aprovació del Reial Decret 954/2022 de 15 de novembre de creació de noves unitats judicials. Amb aquest Reial Decret es reorganitzen els jutjats de Xàtiva que ja no tindran competència en els casos de violència masclista i es crea un jutjat exclusiu de violència sobre la dona en el partit judicial d’Alzira.

En la pràctica, per tant, es dificulta el desplaçament de les víctimes i de les persones que les representen legalment. No només de les dones de Xàtiva sinó de totes les dones que conformen el partit judicial amb un total de 26 municipis, alguns tan allunyats com Bicorp o La Font de la Figuera. Aquesta decisió esdevé incomprensible i inassumible, ja que s’aparta dels nostres jutjats el principal servei i recurs de protecció a les dones, com és el dret a una justícia digna i propera.

Des del Consell de les Dones, exigim urgentment:

– Un jutjat especialitzat en violència de gènere a Xàtiva.

– El cessament de la violència masclista contra les dones.

– La posada en marxa de polítiques realistes, contundents i valentes contra la violència que patim les dones.

– Dotació de les administracions per a combatre aquesta xacra que és la violència masclista.

– Implicació de tots els i les agents polítics i socials en els àmbits de l’educació, la sanitat, la cultura per a fer del feminisme una qüestió transversal que impregne a la societat.

I, per acabar, insistim, cridem NO al Reial Decret 954/2022. Volem els jutjats de violència de gènere a Xàtiva».

No hay comentarios

Dejar respuesta