Presentació a Llanera de Ranes de la nova publicació de Uyelle“Els Sans” de Pascual Muñoz Mira

El dijous 16 de novembre, a les 19 hores, en el Centre Cultural de la  Llanera de Ranes, al carrer San Joan Bautista, nº1 baix, presentació de la publicació de Ulleye “Els Sans. Repartiment i  colonització de la Xàtiva medieval i el seu entorn. Els senyorius dels  Sans.” l’autor, del qual és el mèdic-reumatòleg Pascual Muñoz Mira,  que després de diversos anys de treball minuciós ha donat este nou  manuscrit a la lectura dels seus lectors descrivint la importància al  llarg diversos segles, XIII al XVIII, dels Sans en les nostres terres.  Sobre l’obra podem referir:

Els Sans o Sanç —cognom posteriorment castellanitzat en Sanz— són una  de les principals sagues familiars que van repoblar Xàtiva i la seua  àrea d’influència després de la conquesta de les terres valencianes  als musulmans duta a terme per Jaume I en el segle XIII. A diferència  d’altres sagues o cognoms il·lustres com els Borja o els Villanueva,  que van sobreeixir especialment en èpoques concretes (s. XV-XVI,  XVIII-XIX), la presència i importància de l’els Sans és manifesta i  continuada des de la reconquesta fins al segle XVIII. El seu llinatge  va formar part de l’oligarquia governant de la ciutat, va enllaçar amb  les principals famílies de la noblesa valenciana i del seu tronc local  van eixir altres senyorius, com els de Llanera, la Llosa, Vallés, el  Genovés, Alboi, Guadassèquies… Polítics, militars, escriptors,  religiosos o comerciants d’esta família van deixar profunda petjada de  la seua presència en l’entramat social del temps en què van viure, i  el seu escut familiar —amb l’ala i els pals d’Aragó—, guarda amb  orgull la seua memòria en palaus i cases dels carrers Montcada i  Vallés de Xàtiva, Fins i tot la importància d’aquesta saga familiar va  transcendir la península ibèrica si considerem l’obra “La Malta”  d’Hipòlit Sans (Xátiva, c. 1535- 1582), obra fonamental en la història  de Malta ja que relata el lloc de l’illa de Malta pels turcs en 1565.”

La presentació serà a càrrec de l’anterior metge titular de Llanera  Dr. Francisco Giner, de l’autor, Pascual Muñoz Mira, i de l’editor de  l’obra, Dr. Antonio López Alemany. En finalitzar la presentació  s’obrirà un temps de col·loqui sobre esta important saga familiar amb  l’autor i posteriorment els qui ho desitgen podran demanar la  signatura a l’autor en el seu exemplar.

No hay comentarios

Dejar respuesta