– La Conselleria d’Innovació i el Ministeri de Ciència i Innovació cofinancen aquest projecte, la inversió del qual en la Comunitat Valenciana ascendeix a 10 milions d’euros
– Forma part del pla complementari d’I+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació sobre «Ciències Marines», que desenvolupa juntament amb les comunitats autònomes d’Andalusia, Cantàbria, Galícia i Múrcia
La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital desenvoluparà un projecte d’investigació d’excel·lència i multidisciplinària sobre ciències marines, amb el projecte AQUAChange, centrat en la conservació de la mar i en la producció d’aqüicultura, que té una inversió de 10 milions d’euros i que està cofinançat per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència i Innovació.
Durant el Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació, celebrat aquest dilluns, s’han signat els quatre primers Plans Complementaris amb les Comunitats Autònomes previstos en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, pels quals, per primera vegada, es posaran en marxa projectes d’investigació conjunts entre les comunitats autònomes i impulsats pel Ministeri de Ciència i Innovació.
La Comunitat Valenciana participa, al costat d’Andalusia, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia, en el projecte ThinkInAzul, centrat en l’àrea de Ciències Marines, que té un pressupost global de 50 milions d’euros.
En concret, personal científic valencià desenvoluparà un programa de conservació del medi marí i de producció de cultiu d’espècies aquàtiques, el pressupost de les quals ascendeix a 10 milions d’euros, dels quals 4 milions seran aportats per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General de Ciència en Investigació.
El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, ha explicat que amb el programa AQUAChange «la principal línia d’actuació dels nostres investigadors serà l’aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, per a crear noves oportunitats i tindre un gran impacte en el teixit productiu i l’economia de les comunitats costaneres».
A més, segons Carbonell, AQUAChange «també pretén assegurar el futur de les nostres mars i oceans i per a això és imprescindible millorar l’educació ambiental de la nostra societat».
En aquest sentit, ha indicat que en la Comunitat Valenciana «tenim una posició privilegiada per a augmentar la producció d’aqüicultura, no obstant això, també ens trobem en una situació d’extrema vulnerabilitat per diversos factors, entre ells l’increment de les temperatures del Mediterrani, que és superior a la mitjana d’altres regions del planeta de la mateixa latitud».
Per tant, el director general de Ciència ha considerat que «és urgent desenvolupar accions encaminades a abordar aquests grans reptes: conservar les mars i, al mateix temps, potenciar l’aqüicultura, sempre des d’una perspectiva de respecte al medi marí».
AQUAChange
En el projecte AQUAChange participen equips d’investigació de la Comunitat Valenciana, coordinats pel professor d’Investigació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), Jaume Pérez Sánchez, i l’investigador de la Universitat d’Alacant i professor titular i coordinador del Grau en Ciències de la Mar, Carlos Valle.
En aquest sentit, Carbonell ha explicat el programa «pretén potenciar sectors com el turisme costaner i marí, la pesca o l’aqüicultura que s’han vist afectats per la pandèmia i altres sectors de l’economia blava que en el seu conjunt presenten un enorme potencial quant a la seua contribució a una recuperació econòmica sostenible de les regions participants».
Així, ha apuntat que «a través del programa es desenvoluparà una xarxa d’investigació, innovació i de transferència que permeta integrar i noves tecnologies marines i terrestres, de plataformes i sensors per a l’adquisició de dades i mostres sobre el terreny, així com la seua digitalització».
Amb això, segons ha afegit, es pretén «observar i monitorar el medi marí i litoral per a poder avaluar i mitigar l’impacte de l’ésser humà en aquest entorn, procurant un bon estat ambiental per a garantir la sostenibilitat dels recursos naturals i conéixer el paper del canvi climàtic en la mar».