¿Per què sonen els budells?

A tothom li ha passat alguna vegada que, en el moment més inoportú, li sonen els budells sense poder evitar-lo, provocant rubor i nerviosisme davant aquesta situació. Tenir gasos en el tracte digestiu és completament normal i generalment no ocorre per res dolent, però en la majoria de les ocasions el so sol causar vergonya.

El soroll abdominal o borborigmo pot aparèixer per una disbiosis intestinal, és a dir un desequilibri de la flora intestinal que pot evitar-se portant un bon estil de vida i una alimentació adequada. Els sons abdominals són causats pel viatge que realitzen els aliments a través dels intestins. Són normals i poden durar entre 5 i 35 minuts.

Procés de digestió
La digestió comença en la boca, lloc pel qual entren els aliments que són mastegats i barrejats amb la saliva, que compta amb molts enzims. A través d’un procés químic es forma la bitlla alimentosa, preparat per a ser digerit per la resta del sistema digestiu a través del procés de deglució. El menjar es comprimeix i va cap a l’estómac, on comença a sintetitzar-se i alliberar components que ajuden els aliments a degradar-se. A continuació, arriba a l’intestí prim; és aquí on es degraden la major part d’aliments i es realitza l’absorció de molts nutrients. Una vegada que l’organisme degrada i absorbeix el que necessita, elimina l’innecessari.

L’estómac i l’intestí prim són els òrgans en els quals hi ha major moviment en el sistema digestiu. A major activitat i motilitat més seran els sorolls generats. La presència de gasos i líquids en aquests òrgans, produïts en empassar i parlar, són els causants que es generin sorolls en l’abdomen. Quan es mobilitzen formen petites bombolles que causen el típic bombolleig que escoltem.

Causes dels sorolls
Tant l’estómac com l’intestí no són òrgans silenciosos, sinó que produeixen sorolls buits. Els sons fisiològics són normals i poden ser causats per diversos motius. Els principals són:

Estómac buit, per fam. Al ni haver-hi bitlla en l’intestí sinó gas, les contraccions fan que baixi i produeixi so.
Abundants gasos.
Inflamacions gastrointestinals.
Diarrea o deposicions toves o líquides.
Obstrucció intestinal.

Com evitar els sorolls abdominals
Existeixen alguns consells per a les persones a les quals els sonen els budells. Els principals són:

Menjar a poc a poc i de manera pausada.
Mastegar bé per a accelerar el procés de digestió. S’aconsella mastegar entre 10 a 40 vegades cada mos.
No menjar xiclet.
No ingerir begudes gasoses.
No fumar per a evitar aspirar gasos.
Reduir el consum de begudes alcohòliques.
Disminuir el consum d’aliments flatulents com a llegums, bròcoli o coliflor.
Mantenir el còlon net
No tots els aliments cauen bé en l’estómac. Hi ha persones que tenen intoleràncies alimentàries que fan més pesades les digestions. És important, per aquest motiu, conèixer cada cos i saber què és el que senti bé i què no.

Alguns especialistes recomanen realitzar neteges de còlon diverses vegades a l’any. Sobretot, està indicat en el cas de persones amb moltes flatulències, ventositats, halitosis o borborigmo freqüent. Aquesta neteja pot realitzar-se prenent un parell de cullerades d’àloe vera al matí i a la nit durant 14 dies. Una vegada realitzada, s’ha de prendre flora bacteriana.

També es pot adequar la dieta al grup sanguini, tal com explica Peter J. D’Adamo en els seus treballs.

Si creus que et sonen els budells massa i a més el so va acompanyat de vòmits, dolor, nàusees o diarrea et recomanem que acudeixis a un especialista perquè t’ajudi. En SaludOnNet comptem amb especialistes disposats a ajudar-te en el que necessitis, sense esperes i a preus assequibles.

Articles extrets de:  SaludOnNet

No hay comentarios

Dejar respuesta