Article d’Opinió: ELS SABERS DELS INCOMPETENTS

Article d’Opinió Per : Afectats per l’impagament de la Conselleria d’Educació

És curiós que les administracions educatives et demanen tot un seguit de programacions per dur a cap la teua tasca com a docent i així evitar la improvisació però…quina és la seua programació? En tenen? Cap on van?
A l’abril de 2021 se’ns convocava a molts docents per a constituir els tribunals de les oposicions al cos de professorat de secundària, unes oposicions que no deixarien indiferent a ningú/na, més tenint en compte la seua realització. Aquestes oposicions es van iniciar al mes de maig i van finalitzar al juliol d’aquell 2021; en dates, el procés s’iniciava abans i finalitzava com sempre. El que van suposar per als docents, tant opositors/es com membres de tribunals, va ser un final de curs estressant i inacceptable, en el qual l’alumnat va quedar més que desatés, bé per les hores d’estudi i els nervis de les persones opositores o bé per formar part del tribunal encarregat de corregir i avaluar el procés. En el cas d’aquests últims, cal assenyalar les llargues jornades laborals que en molts casos s’allargaven més de 12 hores. A les hores de classe als seus centres de referència s’unien les llargues jornades de correcció dels exàmens d’oposició. Traduït en temps, molta gent eixia de casa a les 7h del matí i aplegava entorn a les 23h, on queda la famosa conciliació familiar?.
Caldria plantejar-se moltes altres coses, com la desatenció de l’alumnat, l’augment d’estrés del cos docent, les discussions dintre d’un mateix claustre entre opositors/es i membres dels tribunals… Però podríem resumir-ho tot amb una sola pregunta: No era aquest el govern de les persones? Amb aquest procés queda ben clar que no, o és que alumnat i professorat som animals?
Ara que si aquells/es que fan les lleis des d’una butaca al seu despatx xafaren més d’un centre, potser pensarien que estan a la jungla o en plena sabana africana, vista la involució de la societat i la falta de respecte cap al col·lectiu docent que hi ha dintre de la comunitat educativa.

Reprenent el tema que ens ocupa, aquell de les oposicions de 2021 i que van constituir els seus tribunals a l’abril d’aquell mateix any, cal assenyalar que estem a novembre del 2022 i molts dels tribunals encara no hem cobrat. Sembla ser que és un vell costum de conselleria pagar quan li ve de gust, si prenem com a referència el procés selectiu celebrat al 2019 quan els/les membres dels tribunals van cobrar al maig de 2020, un any després, o el professorat interí, que veu com no rep el seu salari en més d’una ocasió al finalitzar el mes treballat. En fi, que passen de l’aire les persones… En el cas dels tribunals de les oposicions del 2021, estem parlant que aquest mes farà 19 mesos, on els/les membres dels tribunals han tingut un desgast al seu vehicle al qual han hagut de fer front, a banda de pagar el combustible que, per cert, l’administració paga a 0,19 cèntims el quilòmetre, la mateixa quantitat que a la dècada dels 90… Per reflexionar també. Ací podríem plantejar moltes altres preguntes: Els polítics i tot el seu conjunt “d’assessors”, que no són pocs, esperen per cobrar 19 mesos? Puc anar a fer la compra i pagar als 19 mesos?. Ens pagaran amb recàrrec com fan els seus bancs quan hi ha un descobert o quan no has pagat en el termini indicat? Quin exemple estan donant aquells/es que han de ser model per a la societat? Siga com siga, s’entén que la gent no vulga formar part d’un tribunal d’oposicions, on a banda d’estar mal pagat, mal mirat pels/les opositors/es que al cap i a la fi són companyes i companys, se’ns menysprea pagant-nos qui sap quan i creant un greuge comparatiu entre els tribunals que ja han cobrat i els que encara no ho han fet per realitzar la mateixa tasca.

Per a finalitzar, cal assenyalar que l’única resposta que hem rebut en les moltes ocasions que hem preguntat pel cobrament del treball realitzat ha sigut, textualment: “Els tribunals que falten per cobrar estan tots preparats a falta dels documents comptables, que lamentem dir-li, no queda provisió de fons. En el moment en què la partida pressupostària que tenim sol·licitada ens l’habiliten, es pagaran”. Contestació rebuda l’1 de juliol per algun/a treballador/a de la Conselleria perquè el que són els/les polítics, es veu que sols contesten quan algú/na li riu les gràcies, li pega “dos palmaetes” i li diu “que bé ho has fet”, aquesta és la verdadera educació dels sabers i les competències, perquè valors ben pocs senyories. Una altra qüestió a tindre en compte és com es convoca un procés d’oposició sense una partida pressupostària destinada per pagar als teus/es treballadors/es. Moltes preguntes i molt poques respostes.
Faran el mateix amb els tribunals de les oposicions de mestres del 2022? Mestres que patiran eixe preu de 0,19 cèntims el quilòmetre molt més que els tribunals del 2021. Quan cobraran aquestes persones? En aquest panorama d’improvisació i poca previsió pressupostària, convocaran oposicions per al 2023?

No hay comentarios

Dejar respuesta

12 − 2 =