Parra declararà pels sobrecostos de la plaça de bous de Xàtiva

El jutjat d’instrucció nº1 de Xàtiva ha citat a declarar com investigat —abans imputat— a l’exregidor d’Urbanisme Vicent Parra pels sobrecostos del 100% en la remodelació de la plaça de bous. Com ja va informar el PSPV-PSOE de Xàtiva, la magistrada Susana Company va iniciar al setembre una peça separada perquè va detectar indicis d’irregularitats econòmiques i fets possiblement delictius en les diferències de preu dels treballs, que van acabar costant 6 milions d’euros més del pressupostat. La nova instrucció s’ha obert després que es tancara la investigació per l’adjudicació de les obres, que ha desembocat en l’obertura de judici oral a l’arquitecte municipal, Antonio Vela, per la seua suposada connivència amb l’empresa d’enginyeria que va dissenyar i va desenvolupar el projecte conjuntament amb Construccions Llanera, SL.

Entre les proves que han portat a la jutgessa a ampliar el focus de la recerca figura un informe pericial aportat pel nou govern de l’Ajuntament de Xàtiva –personat en la causa com a part perjudicada– que en 2015 va detectar unitats d’obra certificades i no executades en la plaça per valor de quasi 900.000 euros. Els mesuraments van ser encarregats pel govern municipal que lidera el PSPV a dos enginyers externs.

A més del testimoniatge de Vicente Parra – que ha sigut edil d’Urbanisme durant vàries legislatures d’Alfonso Rus com a alcalde– la instructora també ha citat com investigats a l’arquitecte municipal Antonio Vela i al responsable de la direcció facultativa de l’obra, de la consultora CMArquitectura (posteriorment CMD).

La investigació judicial de la plaça de bous es va iniciar per l’adjudicació de les obres. Abans de separar en dues peces la investigació, el jutjat va iniciar els tràmits per a processar a l’arquitecte, acusat de subministrar informació privilegiada a la citada empresa i de comptar amb aquesta societat per a redactar els plecs d’una obra que, posteriorment, el consistori va acabar adjudicant-li amb l’informe favorable del mateix arquitecte.

Per al tècnic municipal, que segueix suspès de sou i de feina, l’acusació popular– que erxerceix el PSPV, en defensa dels drets de tots els ciutadans– demana tres anys de presó i 10 d’inhabilitació pels delictes de negociacions prohibides i tràfic d’influències. L’acusació sosté que, durant el transcurs de les obres, l’arquitecte Antonio Vela suposadament hauria facturat importants quantitats de diners a la consultora en concepte d’assistència tècnica.

La causa judicial, de gran complexitat, es va iniciar fa 4 anys amb la denúncia d’un exsoci de l’arquitecte davant la Fiscalia, acompanyada de correus i factures. Vela i l’empresa han negat les irregularitats en seu judicial. La magistrada va considerar que en aquesta causa no hi ha un perjudici per a les arques públiques. En canvi, la corporació municipal sí està personada com a acusació particular en la nova peça de les irregularitats econòmiques, donat el possible greuge econòmic per als ciutadans de Xàtiva. L’agrupació socialista de Xàtiva però figura com a acusació popular en els dos processos.

«Depurar responsabilitats»
L’alcalde, Roger Cerdà, va anunciar al setembre que demanaria la compareixença de «tots els responsables polítics» que havien tingut alguna cosa que veure amb l’obra per a «depurar responsabilitats» i aclarir si hi ha hagut malversació de diners públics. Cerdà ja va vaticinar el passat setembre que Rus i Parra serien citats a declarar. El exalcalde pel Partit Popular, Alfonso Rus, que sempre es va escudar en l’aval tècnic que recolzava als sobrecostos i els va atribuir als imprevists sorgits, de moment no ha sigut citat.

La remodelació de la plaça de bous –encara inacabada– es va adjudicar a Llanera-CMD en 2005 per 6 milions d’euros. La constructora de capçalera de Rus va obtenir el contracte malgrat que la seua oferta no era la més barata, en preveure una millora que havia de baixar el pressupost al mig milió d’euros i que mai va arribar a materialitzar-se.

El 2007, el PP va autoritzar un modificat d’obra validat per l’arquitecte municipal amb un sobrecost de 4 milions. D’aquest projecte es van certificar unitats per import de 345.651 euros l’execució dels quals també està sota sospita. Les mesures practicades en el recinte taurí demostren que els fonaments del projecte original ja estaven d’acord amb el colossal increment en el pes de l’estructura que es faria posteriorment amb el modificat. La jutgessa investiga, per aquest motiu, si en realitat els sobrecostos estaven previstos per endavant.

No hay comentarios

Dejar respuesta