La consellera Pérez Garijo i l’alcalde Jorge Rodríguez han participat en la inauguració del memorial a les víctimes del franquisme
El Cementeri d’Ontinyent acollia aquest diumenge el soterrament dels afusellats pel franquisme al cementeri municipal de la ciutat l’any 1939, coincidint amb el dia en què es complien 80 anys de la seua mort. La consellera Rosa Pérez Garijo i l’alcalde Jorge Rodríguez han participat en la inauguració del memorial a les víctimes del franquisme, un monument que, en paraules de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, “dignifica a Ontinyent perquè posa en valor i reconeix a aquelles persones a les quals se’ls va arrabassar la seua vida per lluitar pels nostres drets i llibertats”.
La responsable de l’àrea de Memòria Democràtica de la Generalitat ha participat junt a l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, en la cerimònia d’inauguració del cenotafi i l’acte de lliurament a les famílies de les restes de les persones represaliades, una vegada concloses les tasques d’exhumació i identificació, que han portat tres anys. “Hui és un dia molt important per al nostre país però sobretot per a la ciutat d’Ontinyent”, ha destacat la consellera, que ha subratllat també la importància de dignificar la memòria del municipi i de les seues veïnes i veïns que van patir tot tipus de càstigs –inclosa la mort– per part de la dictadura.
Durant l’acte, que coincideix exactament amb la data dels afusellaments fa 80 anys (el 15 de desembre de 1939), i al qual també participava el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i que era presentat per la Presidenta de la Comissió per la Memòria Democràtica, Sayo Gandia, s’ha lliurat a les famílies les restes de les persones afusellades en el mateix cementeri municipal i que fins ara es trobaven en fosses comunes, rebent així un enterrament digne.
Jorge Rodríguez ha destacat que “hui vivim un dia històric perquè 80 anys després, s’ha fet justícia i la ciutat d’Ontinyent és més digna, perquè un poble que té mal enterrades a persones que van ser afusellades per defensar la legalitat vigent i la llibertat de totes i tots no és un poble digne. Tanquem un procés molt important iniciat fa tres anys amb l’exhumació de les restes dels nínxols 266 i 267 del cementeri, procés que ha sigut possible des d’un treball conjunt molt important”.
En aquest sentit, l’alcalde no oblidava “als familiars que des de feia tants anys esperaven aquest moment”, i tenia paraules d’agraïment per a totes les persones que formen part de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica, i a Rosa Pérez, a qui agraïa la seua implicació tant abans com Diputada com ara com Consellera. “Donar a conèixer allò que va passar és fonamental perquè fets com els que es van produir no es tornen a repetir mai més, per això vull agrair el treball conjunt que s’ha fet pel record d’aquelles persones gràcies a les quals hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia”, manifestava.