Nou municipis del Consorci de Residus V5 (COR) aconsegueixen el ‘Repte Mapamundi’ de Ecovidrio

• Xàtiva, Oliva, Canals, Benigànim, Potries, Beniflà, Rotglà i Corberà, La Font de la Figuera i Cofrents són els guanyadors
• Als municipis premiats se’ls decoraran contenidors de vidre amb la imatge de campanya adaptada a la seua localitat

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, el Consorci de Residus V5 (COR), i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han fet lliurament aquest matí dels premis de la campanya ‘Repte Mapamundi’, una iniciativa per a fomentar el compromís dels ciutadans dels 93 municipis que formen part de l’entitat amb el reciclatge d’envasos de vidre.

A l’acte de lliurament, que ha tingut lloc en la seu del consorci a Xàtiva, han assistit el gerent de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes; el president del COR i alcalde de La Font de la Figuera, Vicent Muñoz; el vicepresident del COR, Miguel Ángel Picornell, així com representants municipals de les poblacions guanyadores.

Els municipis guanyadors han sigut Xàtiva, Oliva, Canals, Benigànim, Potries, Beniflà, Rotglà i Corberà, La Font de la Figuera i Cofrents. El premi consisteix en la decoració de contenidors de vidre amb una imatge de la campanya adaptada a la localitat i el disseny de la qual s’ha presentat també hui.


Aquest repte es va desenvolupar entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre, i ha tingut com a objectiu superar la taxa de reciclatge de vidre de les localitats participants respecte al mateix període de l’any anterior. Per a contribuir a aconseguir aquest propòsit, Ecovidrio va instal·lar en les poblacions un iglú decorat amb la imatge de campanya que recollia elements típics de cadascuna de les cinc comarques a les quals presta servei el COR: La Costera, La Safor,

La Vall d’Albaida, La Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora-Cofrents.
Per al desenvolupament del concurs es van establir tres categories en funció del nombre d’habitants de cada municipi.
• Categoria A: Municipis de més de 15.000 habitants (2 guanyadors).
• Categoria B: Municipis d’entre 5.000 i 14.999 habitants (2 guanyadors).
• Categoria C. Municipis de menys de 5.000 habitants (5 guanyadors).

Els guanyadors de cada categoria han sigut els que han obtingut una major puntuació atesos diversos criteris com són l’increment dels kg de vidre respecte al mateix període de l’any anterior, la difusió del kit gràfic facilitat als ajuntaments i les activitats i iniciatives promogudes des dels municipis per a donar a conéixer la campanya i el repte.


Així mateix, ‘Repte Mapamundi’ va incloure accions de dinamització i sensibilització ambiental durant els dos mesos de duració de la campanya. D’aquesta manera, els educadors ambientals de Ecovidrio van recórrer les cinc comarques amb la ‘Furgo Recorre Mundi’ i van fer parada en els 93 municipis del Consorci COR, entregant bosses reutilitzables per al reciclatge de vidre als ciutadans.

El gerent de zona de Ecovidrio ha destacat que “la campanya ha sigut tot un èxit perquè malgrat la complexitat d’abastar a tants municipis hem aconseguit l’objectiu que es pretenia”. A més, ha assenyalat que “s’ha incrementat el percentatge de reciclatge de vidre en els municipis guanyadors en un 6%, equivalent a 12.000 quilos”. Així mateix ha agraït “el compromís dels ajuntaments en la difusió de la campanya”.

Per part seua, l’alcalde de La Font de la Figuera i president del COR ha agraït a Ecovidrio la realització d’aquesta campanya destacant “la col·laboració de tots els actors implicats com són l’administració, empresa, consorci i els ajuntaments, i per descomptat Ecovidrio”. Així mateix, ha fet una crida a “contribuir entre tots per a reduir les tones anuals de residus i minimitzar així la càrrega al medi ambient”.

El vicepresident del COR, per part seua, ha ressaltat “l’èxit de la col·laboració públic-privada i l’esforç de tots els pobles, que es veu reflectit en uns premis molt repartits per totes les comarques”.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.
A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

No hay comentarios

Dejar respuesta